30. Žive jaslice v Postojnski jami

24. decembra, 2019
Foto: arhiv Postojnska jama

“Pred 30. leti smo bili prvi, ki smo si drzno upali postaviti žive jaslice v Sloveniji izven cerkva. Danes pa v Postojnski jami napovedujemo največji božični spektakel v zgodovini. Med 25. in 30. decembrom bodo Žive jaslice v Postojnski jami najbolj bleščeče doživetje letošnjega adventa. Edinstvena zgodba o čudežu rojstva, najboljši slovenski vokalisti, bogati kostumi in skrivnosten motiv snežnih krogel v podzemlju so presežek, kateremu turisti s celega sveta prilagajajo svoje božično-novoletne praznike,” pravijo v Postojnski jami in obljubljajo božični spektakel, kot ga še ni bilo.

Jubilejne 30. Žive jaslice v Postojnski jami je navdahnila znamenita snežna krogla. »Gre za element, ki ljudem prinaša čarobnost in veselje,« razlaga predsednik upravnega odbora Postojnska jama Marjan Batagelj, »prav to pa je tudi bistvo božičnih praznikov, kajne?«  A za simboliko snežne krogle, v katero je postavljena najveličastnejša glasbena točka z operno pevko Urško Kastelic v Koncertni dvorani, je globlji pomen. V iztekajočem se letu praznujemo 200 let turističnega obiskovanja Postojnske jame in se spominjamo naših prvih obiskovalcev. Med njimi je Postojnsko jamo največkrat obiskal avstrijski cesar Franc Jožef, velik ljubitelj in zbiralec snežnih krogel, obenem pa tudi tisti, ki je iznajditelja E. Perzya (l. 1908) odlikoval za »edinstveno iznajdbo«.

Žive jaslice v Postojnski jami veljajo eno od 10 najlepših podob božiča na svetu in s 5 kilometri še vedno ohranjajo rekord najdaljših živih jaslic v podzemlju na planetu.

Žive jaslice v Postojnski jami so največji približek originalu, ki ga je pred skoraj 800 leti v votlini samotnega kraja Greccio postavil sv. Frančišek Asiški. Pred 30 leti se je tako ob pogledu na jamsko kuliso povsem spontano rodila ideja o živih jaslicah v Postojnski jami. Prve so bile skromne, v obliki statičnega gledališča in postavljene v Tartarusu, delu jame, ki danes ni vključen v redni ogled. Ideja je bila drzna, revolucionarna, saj so bile to prve žive jaslice v Sloveniji, postavljene izven sakralnih objektov. Kljub tveganju, je bila predstava izredno dobro sprejeta in povpraševanje je bilo iz leta v leto večje. Po začetkih, ki so vključevali zgolj tri svetopisemske prizore, je božično doživetje postajalo iz leta v leto bolj dinamično in obsežno. Konec 90. let se dogajanje razpotegne vzdolž turistične poti, dodajajo se prizori, leta 2005 prvič nastopi estradnica Elda Viler. Po 30 letih govorimo o 90-minutni Božični pravljici, ki se večkrat dnevno zvrsti v kar petih prireditvenih dneh. O veličastni predstavi z 18 svetopisemskimi in glasbenimi prizori in o Živih jaslicah, ki so presegle meje Slovenije in odmevajo po svetu kot najlepša podoba božiča.

“Koledarsko leto pa zaključujemo z najlepšimi željami in zaobljubo: naslednje leto boste prvič lahko videli naše male zmajčke,” zaključijo v Postojnski jami.

(Visited 101 times, 1 visits today)