Zdravje otrok – varno pri zimskih aktivnostih

19. januar, 2017

Nedavno zapadel sneg je poskrbel za veselje otrok in mladostnikov, vendar pri tem ne pozabimo na njihovo primerno zaščito pred mrazom. Ustrezno ravnanje bo omogočilo njihovo zdravo gibanje tudi v mrzlih zimskih dneh.

Priporočila za najnižjo temperaturo, pri kateri bi bilo potrebno omejiti gibanje na prostem, sicer ni, vendar je potrebno prilagoditi aktivnosti in najbolj izpostavljene dele telesa dobro zaščititi. Otroci, posebej dojenčki, izgubljajo toploto hitreje kot odrasli, kar moramo upoštevati tudi ob zaščiti. Posebno pozornost moramo nameniti spremljanju počutja otrok in njihovi prilagoditvi gibanja, saj lahko tudi pri temperaturah nad 0 °C in močnem vetru pride do podhladitev in ozeblin. Neprimerna športna ali mokra oblačila skupaj z vetrom zelo povečajo občutek mraza.

kapa

Oblačila in obutev

Otroke je na sprehodih potrebno obleči v topla oblačila, ki naj bodo sestavljena iz več plasti lažjih oblačil. Oblačila naj bodo volnena in svilena, saj so toplejša od bombažnih, nosijo pa naj tudi kapo, šal in rokavice. Obutev naj bo vodoodporna.

Vlaženje dihalnih poti povzroča suha usta in pekoče grlo, kar lahko ublažite, če otroku usta in nos prekrijete s šalom. Otroci ob aktivnostih izgubljajo tudi tekočino, zato jim ponujajte tople napitke (+37 °C).

Posebna pozornost za otroke z astmo

Otrokom z astmo in kroničnimi obolenji dihal moramo nameniti posebno skrb. Pri otrocih, pri katerih astma ni dobro nadzorovana (neustrezno protivnetno zdravljenje), se lahko ob fizični aktivnosti pojavijo simptomi. Težave se pojavijo predvsem ob sočasnem delovanju več sprožilcev, kot so tek na hladnem zraku in stresne situacije, na primer tekma ali testiranje.

Kristijan Horvat

 

Vir: NIJZ

(Visited 10 times, 1 visits today)