Site icon Lupa portal

Zdravilo na recept: gibanje v naravi

Izsledki nedavnih študij so pokazali, da ima gibanje v naravi pozitivne učinke na počutje in zdravje posameznikov. Na podlagi tega se pričenjajo razprave, ali bi lahko aktivnosti v naravi bile enakovredne predpisovanju klasičnih zdravil? Američan Stacy Bare, pustolovec leta po mnenju revije National Geographic, je prepričan ravno v to.

Narava zdravi

Stacy Bare, predsednik društva za aktivnosti na prostem Sierra Club Outdoors, se je leta 2006 vrnil iz vojaške misije v Bagdadu. Kmalu po vrnitvi domov je zapadel v alkoholizem in odvisnost od kokaina, normalno življenje pa so mu preprečevale tudi samomorilne misli.

S prijateljem sta pričela s prostim plezanjem v naravi in s tem se je popolna regeneracija njegovega zdravja tudi začela. Tako je pričel razmišljati in delovati v smeri, da bi zdravniki pričeli predpisovati terapijo v naravi kot alternativo predpisovanju zdravil. V tem vidi več pozitivnih stvari, kot so nižja odvisnost od zdravil in cenejši zdravstveni sektor. Povezal se je s psihologom iz univerze v Kaliforniji, kjer sta raziskovala povezanost gibanja v naravi in duševno zdravje. V triletni študiji sta ugotovila, da le dvodnevni rafting zmanjša posttravmatsko stresno motnjo za kar 35 %. Z različnimi študijami tako želita potencial gibanja v naravi še bolj približati zdravstveni struji.

Študije potrjujejo pozitivne učinke preživljanja časa v naravi

Preživljanje prostega časa v naravi je pomembno, saj zmanjšuje nivo stresa in pomirja. To dokazujejo tudi razne druge študije – v raziskovalnem inštitutu Baycrest iz Toronta so ugotovili, da sprehodi v naravi blagodejno vplivajo na kognitivne in čustvene procese. Pri osebah z diagnosticirano kronično depresijo so zaznali občutno izboljšanje stanja. V raziskavi, objavljeni v ugledni znanstveni reviji, so znanstveniki zaključili, da je povečana urbanizacija tesno povezana z depresijo in ostalimi čustvenimi boleznimi. Sprehodi in gibanje v naravi tako nimajo pozitivnih učinkov le na kondicijo, temveč tudi na čustvene procese.

Skupni imenovalec raziskav so ugotovitve, da imajo gibanje in aktivnost v naravi prednost pred tistimi, ki jih izvajamo v zaprtih prostorih.

Združiti prijetno s koristnim

Tudi na Inštitutu za javno zdravje velik poudarek dajejo gibanju in aktivnemu življenjskemu slogu. Redno gibanje v naravi preprečuje bolezni srca in ožilja, zmanjša možnosti možganske kapi in znižuje krvni tlak, hkrati pa tudi zmanjša stres in depresijo. Aktivnosti v naravi lahko prilagodimo svojim željam, saj se lahko udejstvujemo pri različnih aktivnostih. Kolesarjenje v naravi je ena izmed priljubljenih telesnih dejavnosti, saj krepi zdravje in je hkrati privlačen način preživljanja prostega časa v družbi prijateljev ali družine. Nordijska hoja je ena najbolj varnih in celoviti vrst vadbe, ki vključuje celotno telo. Z nordijsko hojo lahko združite izlete v naravo ali hribe. Poleg klasične telesne aktivnosti je tako priporočljivo gibanje v naravi in na svežem zraku.

Kristijan Horvat

(Visited 178 times, 1 visits today)
Exit mobile version