Zdrave ledvice: 9 navad, ki jim škodujejo

26. aprila, 2020

Kdaj ste nazadnje pomislili na svoje ledvice? Ko se odločamo za bolj zdrav življenjski slog, imamo pogosto v mislih srce, prebavo, psihično počutje. A skrbeti nas mora tudi zdravje ledvic. To so vsakdanje navade, ki ledvicam škodujejo.

1. Spijete dovolj vode?

To smo vsi slišali že velikokrat kajne? Pa še vedno pride dan, ko nas šele glavobol opomni, da smo spili samo majhen kozarec vode. Pogosta dehidracija pa ne vpliva samo na počutje, temveč na dolgi rok lahko povzroči kronično obolenje ledvic. Na zdravje torej, z vodo seveda!

2. Izbira prave tekočine

Nekateri se, da bi spili dovolj in ker jim voda ne gre najbolje po grlu, odločajo za različne bolj ali manj zdrave sokove in sladke napitke. Ne le, da tovrstni napitki vsebujejo veliko sladkorja, nekatere raziskave so pokazale, da sladke pijače, bogate s fruktozo in glukozo, povečujejo tveganje za kronične bolezni ledvic, zato z njimi v nobenem primeru ni dobro pretiravati.

3. Kajenje

Kajenje ima, poleg vseh že znanih, negativni vpliv tudi na delovanje ledvic.

4. Protibolečinske tablete

Dolgotrajna uporaba protibolečinskih tablet naj bi za kar 50 % povečala tveganje za raka ledvic.

5. Ekstremna telovadba

Presenetljivo, toda tudi ekstremna rekreacija ima lahko negativni vpliv na ledvica. Stanju se reče rabdomioliza in laično zapisano, gre za razpad mišic, ki sprožajo beljakovine v krvni obtok, kar lahko poškoduje ledvica in je precej nevarno stanje. Če posameznik vse ostale znake spregleda (slabo počutje, slabost …), je zelo temen urin znak, da je potrebno k zdravniku.

6. Slabo spanje

Pri študiji ljudi v srednjih letih so ugotovili, da manj kot 6 ur spanja na noč povečuje tveganje za bolezni ledvic, prav tako pa več kot 10 ur spanja na noč. Bo držalo, da je 8 ur spanja na noč zares najbolj optimalnih.

7. Preveč beljakovin

Tudi visoko beljakovinska dieta za ledvica ni priporočljiva, a znanstveniki poudarjajo, da se morajo tega pravila držati predvsem tisti, ki že imajo z ledvicami kakršnekoli težave.

8. Preveč sladkorja

Prav tako kot sladke pijače, tudi uživanje preveč sladke hrane škoduje ledvicom.

9. Premalo magnezija

Magnezij ima veliko vlogo pri tem, da naše telo deluje prav. Ima pa magnezij vpliv tudi na ledvice, zmanjševal naj bi tvorbe ledvičnih kamnov, saj zavira nastajanje kristalov v seču.

 

vir: theheartysoul.com

(Visited 346 times, 1 visits today)