Na sonce za vitamin D

30. junija, 2018

Prebivalci razvitih držav imajo premalo stika z naravnim okoljem, premalo so v stiku z naravo in soncem, posledično do njih ne sežejo ugodni učinki sončnih žarkov. Resda je pretirano sončenje škodljivo, a nekaj sonca potebujemo, da telesu zagotovimo vitamin D.

Večina ljudi, ki dela po pisarnah, je prilepljenih na ekrane in so odmaknjeni od resničnega sveta in resničnih elementov – vetra, dežja in sonca. Če gre brez vetra in dežja, pa brez sonca ni zdravja, saj telesu zagotavlja pomemben vitamin D. Ta je ključnega pomena za zdrave kosti, za vezivna tkiva, za organe.

Danes večina ljudi zaužije s prehrano premalo vitamina D – tipično prehranjevanje v Veliki Britaniji, Evropi in Severni Ameriki ne zagotavlja več kot 5% vitamina D, ki ga potrebujemo za polno zdravje. Zato je sonce izrednega pomena, da se telesu redno dovaja vitamin D. Vendar, opozarjajo strokovnjaki, sonce nas varuje do trenutka, ko nas opeče.

Tako je deset minut sonca na dan dovolj, da preprečimo pomanjkanje vitamina D. Poleg tega pa za vitamin D poskrbimo tudi s prehrano, vsebujejo ga mleko, jajca, jogurt in mastne ribe, kot losos in tuna.

Vira: www.theecologist.org, Mayo Clinic

(Visited 35 times, 1 visits today)