Sonce in njegove koristi na zdravje

26. aprila, 2020

Večinoma poslušamo in beremo samo o tem, kako škodljivo je sonce. Toda sonce je tudi nujno za zdravje, predvsem močne učinke ima na izboljšanje volje in psihičnega zdravja.

sky-sunny-clouds-cloudy

Boljše razpoloženje

Z izpostavljanjem soncu se poveča hormon serotonin, ki izboljša razpoloženje in pomaga, da se človek počuti mirno in osredotočeno. Če smo premalo izpostavljeni soncu, lahko upade raven serotonina, kar poveča možnosti za depresijo, predvsem za tisto, ki je povezana z menjavo letnih časov. S pomanjkanjem sončne svetlobe so povezane tudi anksiozne motnje in panični napadi.

Vitamin D in močne kosti

Vitamin D je izjemno pomemben stranski učinek nastavljanja soncu. Zadostuje, da nam sonce ogreje telo trikrat na teden od 5 do 15 minut. Vitamin D ima močno vlogo pri zdravju kosti in če ga ni dovolj to lahko povzroči rahitičnost pri otrocih in bolezni, kot je osteoporoza. Vitamin D čez oblačila in sončno kremo ne prodre, zato je treba paziti, da se nezaščiteno soncu izpostavljamo res maksimalno 15 minut.

Preventiva pri onkoloških boleznih

Čeprav preveč sonca lahko povzroča kožnega raka, pa je nadzorovana in omejena izpostavljenost soncu tudi preventiva, ki zmanjša možnosti za nastanek raka na črevesju, Hodginsovega limfoma, raka prostate in še nekaterih drugih oblik.

Zdravi kožne bolezni/nepravilnosti

Sonce pomaga pri kožnih nepravilnostih in boleznih, kot so luskavica, ekcem in akne.

sonček

(Visited 44 times, 1 visits today)