Skrivnost ‘modrih con’, kjer ljudje živijo najdlje

24. aprila, 2020

Modre cone so regije po svetu, kjer ljudje živijo mnogo dlje od povprečja. To so japonska Okinawa, italijanska Sardinija, Nicoya v Kostariki, Ikaria v Grčiji in Loma Linda v Kaliforniji.

Koncept modrih con sta razvila Gianni Pes and Michel Poulain, ko sta odkrila, da je Sardinija (območje Barbagia) regija na svetu z največjo koncentracijo moških stoletnikov. Delo je nadaljeval Dan Buettner z ekipo, ki je odkril še 4 modre cone po svetu:

  • Grški otok Ikarija ima enega najmanjših odstotkov umrljivosti v srednjih letih in najmanjšo stopnjo demence.
  • Nicoya v Kostariki ima najmanjši odstotek umrljivosti v srednjih letih na svetu, in drugo najbolj pogosto koncentracijo moških stoletnikov.
  • Prebivalci Lome Linde v Kaliforniji v povprečju živijo kar 10 let dlje od ostalih prebivalcev tega dela Amerike.
  • Okinawo na Japonskem nekateri imenujejo kar dežela nesmrtnih, saj tam živi prek 400 stoletnikov, predvsem ženske v primerjavi z ostalimi regijami tu dočakajo najvišjo starost.

9 skrivnosti dolgega življenja

Dan in ekipa so ugotovili, da si vse cone delijo 9 specifičnih življenjskih navad, ki vodijo do dolgega, zdravega in srečnega življenja.

1. Naravno gibanje
Ljudje v modrih conah ne tečejo maratonov in ne vrtijo pedal sto in več kilometrov daleč. Enostavno se gibajo – naravno, ker živijo v okolju, ki jih sili v to. Delajo na vrtu, urejajo polja in vse to večinoma ročno, brez napredne mehanizacije.

2. Namen
‘Zakaj zjutraj vstanem?’ Kdor ve, zakaj vstane, zakaj živi, kakšno je njegovo poslanstvo mu to prinaša dodatnih 7 let življenja.

3. Ustavi se
Tudi ljudje v modrih conah poznajo stres, vedo pa tudi, kako se z njim soočiti. Prebivalci Okinawe vsak dan nekaj minut miru namenijo spominu na svoje prednike, preostali pa si privoščijo opoldanski dremež.

4. Pravilo 80 %
Ljudje v modrih conah svoj zadnji in najmanjši dnevni obrok pojedo v poznih popoldanskih ali zgodnjih večernih urah. Japonci z otoka Okinawa pa se držijo še pravila 80 % – kar pomeni, da končajo s prehranjevanjem, ko je želodec poln 80 %. Preostalih 20 % naj bi bila meja med pridobivanjem teže ali njenim ohranjanjem.

5. Rastlinska prehrana
Stročnice, kot so fižol, soja in leča so temelj prehrane stoletnikov. Meso – največ svinjino – jedo le petkrat na mesec, porcije so majhne.

6. Vino
Večina ljudi v modrih conah redno pije alkohol in ti v starosti prekašajo abstinente. Večinoma gre za dnevni odmerek – kozarec ali dva vina s prijatelji, ob hrani.

7. Pripadnost
Od 263 stoletnikov, kolikor jih je zajela raziskava, jih le 5 ni izpostavilo pripadnosti verski skupnosti. Raziskave kažejo, da prisostvovanje verskim obredom štirikrat na mesec doda pričakovani življenjski dobi 4–14 let!

8. Ljubljeni imajo prednost
Družina je pri ljudeh iz modrih con vedno na prvem mestu. To pomeni, da so starši, stari starši in vnuki povezani, da živijo v isti hiši ali zelo blizu in da si vsak dan vzamejo čas eden za drugega.

9. Pravo pleme
Ljudje, ki živijo najdlje so bili rojeni (ali so izbrali) družbeni krog, ki njihov način življenja podpira, eden drugemu so opora, se spodbujajo in živijo zdrav življenjski slog. Raziskave kažejo, da je sreča nalezljiva, prav tako pa tudi osamljenost, debelost in kajenje.

https://www.bluezones.com/
https://www.bluezones.com/

 

(Visited 183 times, 1 visits today)