Regrat – zdravilna zel od korenin do cvetov

27. aprila, 2019

Rumeni regratovi cvetovi so po travnikih že v polnem razcvetu. In čeprav smo navajeni jesti le mlade regratove liste, pa so užitni tudi njegovi cvetovi. Pravzaprav je zdravilen prav vsak del regrata – od korenin do cvetov.

Regrat se je že skozi zgodovino uporabljal za zdravljenje več različnih težav – od težav z jetri in bolezni ledvic do zgage in vnetje slepiča. Je poln vitaminov A, B, C in D pa tudi mineralov, kot so železo, kalij in cink.

8 koristi regrata:

  1. Regratovi listi vsebujejo več beta karotena kot korenje, kar pomeni, da je odličen za naše oči.
  2. Zagotavlja 53 % priporočene vrednosti vitamina K, ki je ključnega pomena za krepitev kosti.
  3. Študija iz leta 2011 je pokazala, da korenine regrata uničujejo levkemijske celice. Raziskovalci so poročali, da čaj iz korenin ni uničil zdravih celic, ampak le bolne.
  4. Je prav tako diuretik in pomaga ledvicam pri čiščenju odpadnih snovi ter soli. Prav tako izloča odvečno vodo iz telesa, tako da poveča pogostost uriniranja.
  5. Je poln antioksidantov, ki preprečujejo prezgodnje staranje, raka in druge bolezni, ki jih povzroča oksidativni stres.
  6. Študije so prav tako pokazale, da regrat uravnava raven holesterola v krvi.
  7. Regratov ekstrakt krepi imunski sistem in telesu pomaga pri borbi z mikroorganizmi.
  8. Pomaga pri prebavi. Cvetovi stimulirajo apetit in pomirjajo želodec, med tem ko zelenje in korenine delujejo kot blago odvajalo.
(Visited 34 times, 1 visits today)