Propolis – poznamo to naravno čudežno zdravilo?

7. aprila, 2020

Vsi ste že kdaj slišali za propolis – nekakšno udežno zdravilo čebel, ki ima polno pozitivnih učinkov. Toda kaj točno je propolis?

Propolis, ki ga pogosto imenujemo tudi „čebelje lepilo“, je snov podobna smoli, ki jo proizvajajo čebele iz različnih vrst rastlin in rastlinskih smol. Sestavlja ga 50 odstotkov smole, 30 odstotkov voskov, 10 odstotkov eteričnih olj, 5 odstotkov cvetnega prahu in 5 odstotkov drugih rastlinskih naplavin.

Kako čebele izdelujejo propolis?

Čebela delavka se odpravi ven in nabira cvetni prah, rastlinsko smolo, listne brsti, drevesno lubje in drevesni sok. Kar nabere, kombinira s svojo slino, da postane material bolj upogljiv, nato ga odnese v panj.

Zakaj ga čebele uporabljajo?

Kot nakazuje njegov vzdevek „čebelje lepilo“, čebele propolis uporabljajo za popravilo čebelnjaka. Z njim zatesnijo luknje in razpoke, obnavljajo poškodovanj panj in z njim gladijo notranje površine. Poleg tega z njim vzdržujejo notranjo temperaturo v čebelnjaku.

Koristi propolisa za ljudi

Prospolis zdravi vnetja, kožo in se bori proti različnim bakterijam, virusom ter glivicam. Poleg tega krepi imunsko odpornost. Najdemo ga kot sestavino v različnih kozmetičnih izdelkih in zdravilnih pripravkih.

(Visited 146 times, 1 visits today)