Pljučnica po svetu: vsakih 39 sekund umre otrok

6. februarja, 2020

Pljučnica je vodilni vzrok smrti otrok – samo lani je zaradi nje umrlo 800.000 otrok ali 1 otrok vsakih 39 sekund.

Nova analiza, predstavljena pred prvim svetovnim forumom o otroški pljučnici konec januarja v Barceloni, je pokazala, da bi povečanje prizadevanj za boj proti pljučnici lahko preprečilo skoraj 9 milijonov otroških smrti zaradi pljučnice in drugih večjih bolezni.

Pljučnico lahko povzročajo bakterije, virusi ali glive, oboleli otroci pa imajo težave z dihanjem, ker so njihova pljuča napolnjena s tekočino. Čeprav je mogoče nekatere vrste pljučnice preprosto zdraviti z antibiotiki ali jih preprečiti s cepljenjem, je na desetine milijonov otrok na svetu še vedno necepljenih – vsak tretji otrok s simptomi pa ne dobi ustrezne zdravstvene oskrbe.

Najhuje v najrevnejših predelih sveta

Največ smrti otrok zaradi pljučnice se zgodi v najrevnejših državah sveta in najbolj trpijo prav najbolj prikrajšani in marginalizirani otroci. Glede na trenutne trende napovedi kažejo, da bi 6,3 milijona otrok, mlajših od 5 let, lahko umrlo za pljučnico med letoma 2020 in 2030. V naslednjem desetletju bo največ otrok umrlo v Nigeriji (1,4 milijona), Indiji (880 000), Demokratični republiki Kongo (350 000) in Etiopiji (280 000).

Drugi vzroki za smrti otrok, ki jih povzroči pljučnica, so tudi podhranjenost in pomanjkanje dostopa do cepiv ter antibiotikov. 99 % svetovnega prebivalstva diha zrak, ki po onesnaženosti presega standarde Svetovne zdravstvene organizacije. Prav onesnažen zrak povzroči skoraj 20 % smrti otrok zaradi pljučnice, navaja raziskava Inštituta za zdravstvene meritve in vrednotenje (IHME-GBD). Onesnaženost zraka v notranjih prostorih zaradi uporabe trdnih goriv za kuhanje povzroči dodatnih 195.000 (29,4 %) smrti otrok.

Prizadevanja za preprečevanje bolezni

Zdravstveni ukrepi, usmerjeni v izboljšanje prehrane, zagotavljanje antibiotikov in cepljenja, spodbujanje dojenja, so ključni ukrepi, ki zmanjšujejo tveganje, da bodo otroci umrli zaradi pljučnice. Prav tako bi preprečili milijone otroških smrti zaradi bolezni, kot so diareja (2,1 milijona), sepsa (1,3 milijona) in ošpice (280.000).

 

Vir: Unicef Slovenija

(Visited 99 times, 1 visits today)