Otroci bi morali biti zunaj od 4 do 6 ur vsak dan!

4. maja, 2020

Na prelomu 20. stoletja je živela učiteljica Charlotte Mason, ki je staršem svetovala, naj bodo njihovi otroci zunaj na svežem zraku ob prosti igri vsaj 4 do 6 ur na dan.

Sliši se znanstvena fantastika, kajne? Toda raziskave kažejo, da so otroci v povprečju celega leta na prostem 4 do 7 minut na dan. To pa je morda še bolj šokanten podatek!
Veliko raziskav je vzpodbudilo prepričanje Masonove in številne so dale zanimive, predvsem zelo spodbudne rezultate. Otroci, ki so mnogo zunaj, ob prosti igri v naravi, imajo bolj razvito domišljijo in se hitreje razvijajo. Vse to zahvaljujoč bogatemu senzoričnemu okolju, ki ga najdemo edino v naravi.

V raziskavi o tem, kako nevodena otroška igra v naravi razvija močne, samozavestne in sposobne otroke je Angela J. Hanscom zapisala, da bi se morali otroci vseh starosti vsaj tri ure na dan igrati zunaj. Realnost je močno drugačna, saj zgoraj zapisanih 4 do 7 minut na dan znese komaj 30 minut igre v naravi na teden. Na drugi strani pa je šokanten podatek, da otroci v povprečju na leto preživijo 1200 ur pred ekrani!

Kar je skupno vsem raziskavam je, da je treba to zadnjo številko močno omejiti, tisto predzadnjo pa povečati.


Preberite tudi:  5 idej za ustvarjanje z otroki na vrtu

 

(Visited 760 times, 1 visits today)