Onesnažen zrak vpliva na naše duševno zdravje

27. novembra, 2019

Dokazano je, da ima onesnažen zrak številne negativne vplive na zdravje – in po novi raziskavi bi življenje na območju z onesnaženim zrakom lahko negativno vplivalo tudi na naše duševno zdravje.

Raziskava, objavljena avgusta, v reviji PLOS Biology, je preučevala povezavo med onesnaženim okoljem in bipolarno motnjo, depresijo, osebnostno motnjo in shizofrenijo; ter epilepsijo in Parkinsonovo boleznijo. V ameriškem delu študije so avtorji preučevali podatke zavarovalnih škod za več kot 151.104.811 prebivalcev ZDA med letoma 2003 in 2013. Nato so preučevali podatke EPA o okoljskih dejavnikih, kot so kakovost zraka, vode in zemlje, vreme, in različne sociodemografske dejavnike (za katere je znano, da vplivajo tudi na duševno zdravje), in primerjali dva nabora podatkov, da bi našli povezave med onesnaženjem in motnjami. V Danskem delu študije so avtorji preučevali posledice onesnaženega zraka za vseh 1.436.702 ljudi, ki so se rodili na Danskem med letoma 1979 in 2002 in tam še vedno živijo.

Onesnaženo okolje vplivalo na povečanje bipolarne motnje, depresije, shizofrenije …

Po preučevanju ameriških podatkov so raziskovalci opazili 27-odstotno povečanje bipolarne motnje pri ljudeh, ki živijo na območjih s slabo kakovostjo zraka, 6-odstotno povečanje depresije pri tistih, ki živijo v okrajih z največjim onesnaženjem zraka, in 19,2-odstotno povečanje osebnostne motnje v okrajih z najnižjo kakovostjo zemljišč. Na Danskem pa so ugotovili, da na območjih s slabšo kakovostjo zraka v primerjavi z območji z boljšo kakovostjo zraka so bile ocenjene stopnje za shizofrenijo 148 % višje, za bipolarno motnjo 24 do 29 %, za motnje osebnosti 162 % in za večjo depresijo 51 %.

… pa tudi na možgansko kap, bolezni dihal, srčne bolezni

Poleg duševnega zdravja lahko onesnažen zrak povzroči bolezni, kot so možganske kapi, rak na pljučih, dihalne okužbe in srčne bolezni. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bil onesnažen zrak v letu 2016 odgovoren za približno 4,2 milijona smrtnih žrtev po vsem svetu.

 

Vir: Green Matters

 

(Visited 12 times, 1 visits today)