Odkrili vzrok fibromialgije: ni vse v glavi, temveč v žilah

17. maja, 2017

Bolezen fibromialgijo oziroma sindrom kronične bolečine in utrujenosti so zdravniki začeli resno obravnavati šele ne dolgo nazaj. Ker znake bolezni navadno sodobna tehnologija in rutinske preiskave pokažejo le redko, so ji pripisovali psihološke vzroke, obolelim pa pogosto pripisovali hipohondrična nagnjenja.

Diagnoza pri nas edino v Soči, zdravila ni

Pravo diagnozo fibromialgije je pri nas sicer mogoče pridobiti na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani. K bolezni pristopajo multidisciplinarno, žal pa zanjo še ni zdravila, ki bi olajšala bolečine milijonom na svetu in okoli tisočim pri nas.

Novo odkritje – novi načini zdravljenja

Ameriški znanstveniki so nedavno odkrili, da glavni vir bolečine po vsej verjetnosti ne izhaja iz možganov, temveč iz žil rok, nog in stopal. Odkritje lahko vodi do novih načinov zdravljenja, v prihodnosti pa morda celo do popolne ozdravitve.

Po besedah znanstvenika s področja nevrologije dr. Franka L. Ricea gre za živčne končiče na koncu krvnih žil, ki sodelujejo pri uravnavanju krvnega pretoka in na zavestni ravni prispevajo k občutku dotika in posledično bolečine. “Slab krvni pretok prav v omenjenih delih žil je lahko vir bolečine in utrujenosti,“ pojasnjuje dr. Rice.

Dosedanje zdravljenje fibromialgije je žal prineslo le delno lajšanje simptomov, saj trenutno terapijo sestavljajo sredstva proti bolečinam, antidepresivi in preprosti nasveti po dobrem počitku in redni telesni vadbi.

Vir: ushealthylife.com

(Visited 53 times, 1 visits today)