Najmočnejša naravna ‘zdravila’, ki jih uporablja tudi medicina

12. marca, 2020
Najmočnejša naravna 'zdravila', ki jih uporablja tudi medicina

Čeprav danes živimo v svetu medicine in farmacije, zdravil in receptov, naravna zdravila ostajajo pomemben del podpore in zdravljenja. Nenazadnje so naravni izvlečki prisotni v kar 11 % zdravil na trgu.

Veste, katera so najmočnejša naravna zdravila?

1. Ginko

Ginko je ena najstarejših drevesnih vrst in tudi ena najstarejših homeopatskih rastlin v kitajski medicini. Iz listov izdelujejo kapsule, tablete, izvlečke, seveda tudi čaj. Najbolj znan je po svojem pozitivnem vplivu na zdravje možganov – omili znake demence, upočasni kognitivni upad in napredovanje Alzheimerjeve bolezni. Gingo ima lahko negativni vpliv na jetra, zato se dolgotrajna uporaba ne priporoča.

2. Kurkuma

Kurkuma je močan antioksidant, ki izvira iz Indije, danes pa je pogosta v številnih kuhinjah. Delovala naj bi proti raku ter mutaciji genov, blagodejen vpliv ima tudi pri dermatoloških boleznih in pri artritisu.

3. Svetlinovo olje

Svetlinovo olje pridobivajo iz rastline svetlina, ki jo spoznamo po živo rumeni barvi. Ima ugoden vpliv na znake predmenstrualnega sindroma, pri blagih kožnih iritacijah, menopavzi, pri bolečinah v prsih, multipli sklerozi, pri težavah s krvnim pritiskom. Dolgotrajna uporaba olja se ne priporoča, prav tako ga odsvetujejo nosečnicam.

4. Laneno seme

Laneno seme, ki je na voljo tudi kot olje, je vsestransko uporabno. Je antioksidant, ki deluje protivnetno. Uravnava težave s telesno težo, blaži vročinske oblive, niža krvni pritisk, deluje preventivno pred rakom na črevesju. Laneno seme lahko pospeši proizvodnjo estrogena, zato je potrebna previdnost pri nosečnicah in pri ženskah, ki so prebolele raka.

5. Olje čajevca

Olje čajevca deluje blagodejno pri kožnih iritacijah, majhnih ranah, pikih insektov … Potrebna je posebna previdnost, saj je lahko strupeno, če ga uživamo oralno.

6. Ameriški slamnik

Že stoletja se ameriški slamnik uporablja v medicini v obliki čajev, sokov, ekstraktov, v sodobnem času tudi v obliki praškov in dodatkov. Utrjuje imunski sistem, ima pozitivev vpliv na bronhitis in pri prehladu ter drugih respiratornih okužbah.

7. Izvleček grozdnih pešk

Že dolga leta grozdje velja za antioksidant, prav posebej zdravilne lastnosti pa pripisujejo njegovim peškam. Te izboljšujejo prekrvavitev, znižujejo holesterol, uravnavajo krvni pritisk, ugodno pa naj bi delovale tudi na razvoj raka.

8. Sivka

Ta aromatična rastlina ima blagodejen vpliv pri težavah s tesnobo. Izboljšuje voljo in pozitivno vpliva na kognitivne sposobnosti. Prav tako pomaga tistim, ki imajo težave s spanjem, uravnava krvni pritisk, pomaga pri migreni, zadnje raziskave pa kažejo tudi na njene protivnetne lastnosti.

9. Kamilica

Tudi kamilica je odlično naravno pomirjevalo in ‘zdravilo’ pri spopadanju s tesnobo, stresom, nespešnostjo. Večina jo pozna v obliki čaja, toda na trgu so prisotne tudi kapsule, sirup in tablete. Je izjemno varno živilo in primerno za dolgotrajno uporabo.

 

Vir: Healthline

 


Nazaj na kategorijo ZDRAVJE.

(Visited 92 times, 1 visits today)