Modri ponedeljek – najbolj depresiven dan v letu

21. januar, 2019

Počitnic in praznikov je konec, novoletne zaobljube prelomljene in zdi se vam, da se prehlada nikakor ne morete znebiti. Utrujeni, preobremenjeni ali pa kar depresivni? Niste edini! Modri ponedeljek – običajno tretji ponedeljek v januarju – naj bi bil za vse najbolj depresiven dan v letu.

Ta datum je postal znan, kot začetek oglaševalske kampanje podjetja Sky Travel. Podjetje je datum uporabilo tako, da je spodbudilo ljudi, da se razveselijo z rezervacijo počitnic. Datum je prvi postavil britanski psiholog dr. Cliff Arnall, do katerega je prišel z matematično formulo. Nanj naj bi vplivalo vreme, dolžina in čas od božiča, čas novoletnih zaobljub, nizko motivacijska raven in nujna potreba po ukrepanju. Upošteval je tudi dan v tednu – ponedeljek, ki se šteje kot najhujši dan v tednu, saj se je po prostih dnevih treba vrniti na delovno mesto.

Kako se boriti proti modremu ponedeljku?

Arnall pravi, da modrega ponedeljka ne smemo jemati kot neko prerokbo, ki se bo uresničila in nam zagrenila dan, ampak ga moramo uporabiti kot odskočno desko za stvari, ki so resnično pomembne v vašem življenju. Če vseeno občutite težo, preobremenjenost in žalost lahko svoje razpoloženje še vedno izboljšate s sprehodom v naravi in si privoščite dobro zdravo kosilo. Ne pustite, da so hladno vreme in temni dnevi izgovor za gibanje in telovadbo.

Ne glede na to ali je v modrem ponedeljku kaj resnice ali ne, se slabemu razpoloženju nikar ne prepustite. Nasmehnite se, odženite slabe misli in dan raje začnite pozitivno.

(Visited 11 times, 1 visits today)