Site icon Lupa portal

Koronavirus: poročajo o prvih ozdravljenih pacientih, najstarejši ima 98 let!

koronavirus ozdravljen

Fotografija je simbolična

Koronavirus seje paniko po vsem svetu, a kot kaže, se obeta novo upanje. 98-letna Kitajka je namreč po diagnozi ozdravela. Siceršnja pljučna in srčna bolnica je bila včeraj odpuščena iz bolnice, kot poroča ElUniverso. 

Kot so zapisali, zdravniki niso imeli najmanjšega upanja zanjo. 13. februarja je bila sprejeta v začasno postavljeno bolnišnico – v kritičnem stanju, skupaj z okuženo 54-letno hčerko. Po dveh zaporednih negativnih testih sta bolnišnico, ki so jo postavili v 12 dneh, lahko zapustili, je poročal kitajski časopis.

Po raznih poročili naj bi v isti bolnici ozdravili že skoraj 200 pacientov. Trenutna svetovna statistika, ki jo kaže Worldometer, sicer za koronavirus pravi, da je okuženih 90.933 ljudi, umrlo jih je 3.119, ozdravilo pa 48.224.

Evropa: Ustanovljena ekipa Evropske komisija za spopad s koronavirusom

Evropska komisija nadaljuje s podporo državam članicam pri preprečevanju širjenja virusa COVID-19 in zaščiti zdravja državljanov. Ekipo, ki bo od danes naprej koordinirala odziv na novi koronavirus in pripravo ukrepov proti njegovemu izbruhu, sestavljajo evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides, evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, evropska komisarka za mobilnost Adina Vălean in evropski komisar za gospodarske zadeve Paolo Gentiloni.

Delo ekipe bo, kot poroča Evropska komisija, temeljilo na treh stebrih. V okviru prvega stebra se bo ekipa posvetila usklajevanju dejavnosti na področju medicine, od preventivnih ukrepov in nabave materiala do informiranja, napovedovanja in blažilnih ukrepov. Ekipa bo na teh področjih tesno sodelovala z Evropskim centrom za preprečevanje in nadzor nad boleznimi in Evropsko agencijo za zdravila.

Drugi steber pokriva mobilnost, od transporta in nasvetov za potnike do vprašanj, povezanih z delovanjem schengenskega območja. Tretji steber je posvečen poglobljenemu pregledu nad različnimi gospodarskimi sektorji, od prometa in turizma do dobavnih verig in makroekonomije.

Komisija je danes sicer objavila tudi spletno stran, namenjeno informiranju o vprašanjih, povezanih z virusom COVID-19. Tam bodo na voljo informacije o glavnih dejavnostih v zvezi s COVID-19, pa tudi medicinske študije in druge relevantne informacije.

Komisija je danes skupaj z 20 državami članicami sprožila še pospešeni postopek za skupno javno naročilo za osebno zaščitno opremo. K objavi ponudb je na podlagi analize trga povabila izbrana podjetja. Jutri pa se bo evropska komisarka Věra Jourová srečala s predstavniki spletnih platform, s katerimi se bo pogovarjala o ukrepih proti širjenju dezinformacij, povezanih s širjenjem virusa COVID-19.

 

Vir: ElUniverso, EK

(Visited 79 times, 1 visits today)
Exit mobile version