Komercialni preventivni pregledi: metod, ki bi odkrile vse bolezni, ni, tudi ne čudežnih terapij

19. novembra, 2016

<![CDATA[Zlasti na spletu je mogoče zaslediti številne ponudnike preventivnih pregledov, ki jih izvajajo s pomočjo meritev s posameznimi napravami, ki naj bi bile sposobne preveriti stanje celotnega organizma. Kot poudarja sogovornica dr. Metoda Dodič Fikfak, z eno samo aparaturo ni možno ugotoviti cele palete bolezenskih stanj.
V zvezi s preventivnimi pregledi, še bolj pa preiskavami, ki jih na trgu ponujajo različna podjetja, smo se obrnili na nekaj ponudnikov in jih povprašali, na kakšen način pregledujejo svoje stranke, ali jim postavljajo diagnoze, ali imajo v svojih vrstah zdravnike, in ali jim za izboljšanje počutja ponujajo zdravila oz. celo naprave. V preteklosti smo se namreč udeležili dveh vabljenih pregledov, kjer so nam najprej s posebno napravo izmerili stanje v organizmu, za njegovo izboljšanje pa na koncu ponudili napravo (blazino), ki izvaja pulzno elektromagnetno terapijo, njena cena pa se je gibala okoli 1000 evrov. Pri takšnih preventivnih pregledih gre za spolzko področje, kjer lahko naletimo na nestrokovne ponudnike, ki jim je predvsem do zaslužka.

Pri takšnih preventivnih pregledih gre za spolzko področje, kjer lahko naletimo na nestrokovne ponudnike, ki jim je predvsem do zaslužka.

Na naše vabilo se je odzval le en ponudnik, ki nas je povabil na pregled, da bi lahko na osnovi lastne izkušnje lažje napisali članek. In smo ga napisali, vendar so predstavniki podjetja vztrajali, da naj ga pišemo z njihovega (predvsem promocijskega) zornega kota, zato ga ne objavljamo.
O strokovni teži takšnih pregledov smo povprašali dr. Metodo Dodič Fikfak, predstojnico Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, ki izvaja predhodne in obdobne zdravstvene preglede za zaposlene v okviru rednih delovnih razmerij. Dodič Fikfakova pravi, da za postavitev diagnoze posameznih bolezni obstajajo smernice, ki točno določajo, katere preiskave morajo biti opravljene, po kakšnem postopku in kakšni rezultati so nujni za postavitev diagnoze. »Z zgolj eno samo aparaturo, ki so jo sestavili laiki, za katero pogosto niti ne vemo, kaj natanko meri – to, kar meri, pa ni v neposredni povezavi z boleznijo – seveda ni možno odkriti cele palete bolezenskih stanj ali odstopanj,« razlaga Dodič Fikfakova.
Pri aparaturah, ki jih prodajajo različni ponudniki za izboljšanje počutja, pa sogovornica opozarja na igranje s placebo učinkom, saj smo ljudje bitja, na katera je mogoče vplivati. Še zlasti, če ne gre za resne bolezni. Sogovornica pravi, da naj se pri takšnih ponudnikih ljudje pozanimajo, kaj aparatura sploh je, kaj meri, oziroma zdravi in kako – kakšne bodo koristi posamezne terapije in predvsem, naj se o taki diagnostiki in terapiji prej posvetujejo z zdravnikom, ki mu zaupajo, najbolje s svojim zdravnikom.
Samo Kranjec

Sogovornica pravi, da naj se pri takšnih ponudnikih ljudje pozanimamo, kaj aparatura sploh je, kaj meri, oziroma zdravi in kako, kakšne bodo koristi, predvsem naj se o taki diagnostiki in terapiji prej posvetujemo z zdravnikom.

 
Članek je bil objavljen v reviji Eko dežela september16.]]>

(Visited 18 times, 1 visits today)