Site icon Lupa portal

Kako sedenje vpliva na zdravje?

Zaradi sedenja naše zdravje trpi vsakodnevno: neznosne bolečine v hrbtu, na primer. Predvsem pa so zaskrbljujoče dolgoročne posledice. Preti nam debelost,posebej nabiranje maščob okoli pasu, slabo delovanje metabolizma, povišan krvni tlak, povišan sladkor v krvi, povišan holesterol, v povezavi s tem pa nam posledično grozijo diabetes, krvno-žilna obolenja in rak. Ko sedimo dalj časa skupaj, naše telo to namreč razume kot čas za skladiščenje, pri čemer ni pomembno, ali sedimo za pisalno mizo, za volanom ali na kavču.

Veliko lahko za zdravje naredimo že, če se držimo osnovnih pravil: večkrat na dan se pretegnemo, pazimo, da sedimo vzravnano, čim večkrat vstanemo, vsako uro se za nekaj minut sprehodimo, uporabljamo stopnice namesto dvigala, v pomoč pa nam bo tudi navada, da telefoniramo v stoje. Morda lahko sestanek s sodelavci namesto v konferenčni sobi poteka na sprehodu? Nekateri strokovnjaki predlagajo, da bi v pisarne uvedli mize, ob katerih bi stali ali celo hodili na „pisarniški“ fitnes napravi za tek. Izkoristimo tudi čas kosila – vsaj del ga namenimo sprehodu ali vožnji s kolesom. Parkirajmo čim dlje od stavbe, da naredimo nekaj korakov več.

Gibanje je odločilno: porabimo več kalorij, povečamo energijo, delovanje mišic pa vpliva na proces razgradnje maščob in sladkorjev v telesu. Ko stojimo, smo ponavadi bolj osredotočeni, kar lahko pripomore k boljšim delovnim rezultatom.

V nekaterih službah ni tako lahko uvesti aktivnosti tekom delovnega dneva, vendar lahko že z manjšimi ukrepi naredimo veliko za svoje zdravje. Tako bomo kljub sedenju bolj veseli, energični in produktivni.

 

vir: www.mayoclinic.com

(Visited 147 times, 1 visits today)
Exit mobile version