Kako ravnati, če sumite na koronavirus, in kateri so simptomi okužbe?

5. marca, 2020
Koronavirus v Sloveniji

Koronavirus je prišel tudi v Slovenijo, zato ob tem ponovno objavljamo nekaj napotkov stroke, kako ravnati ob sumu na okužbo, ter ob katerih znakih poklicati zdravnika. 

Če so pri vas potrdili okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2, vaše zdravstveno stanje pa po zdravniški
presoji ne zahteva bolnišnične obravnave, potem, kot navaja NIJZ, zdravljenje okužbe z novim koronavirusom poteka simptomatsko. “Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Upoštevajte navodila vašega izbranega osebnega zdravnika.”

Simptomi koronavirusa
“Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico,” povedo na NIJZ.

Preprečevanje širjenja koronavirusa

Ob tem pa seveda opozarjajo in prosijo, da z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa upoštevate sledeča navodila:

  • Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
  • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).
  • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.
  • Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš.
  • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.
  • Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.
  • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.
  • Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C.
  • V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Koronavirus na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Česa nikar ne počnite?

Če sumite, da ste okuženi s koronavirusom (ali gripo), ne hodite med ljudi, ne hodite k zdravniku, temveč ga pokličite, prav tako pa se svetuje samoizolacija in zgoraj navedeni ukrepi – da ravnate, kot da ste okuženi.

V Kanadi je moški, ki so mu z diagnozo potrdili okužbo in mu dejali, da mora ostati doma, kljub temu obiskal zabavo in tako je zdaj v karanteni precejšnje število ljudi.

 

Vir: NIJZ

(Visited 838 times, 1 visits today)