LOGO_LUPA_web

Kako pravilno hoditi?

8. maj, 2019

Hoja je več kot le način, kako priti od ene točke do druge. Po podatkih Urada za javno zdravje (CDC) je hoja najbolj priljubljena telesna dejavnost, s katero krepimo svoje zdravje. In čeprav hodimo vsak dan in morda menimo, da znamo hoditi pravilno pa nas veliko počne napake, ki se jih sploh ne zavedamo.

Pomembna je drža telesa

Slabo držanje ne pomeni, da ste leni, lahko imate le manj oz. premalo razvite mišice trupa ali šibko jedro telesa. Z osredotočanjem na držo pri hoji boste okrepili šibke mišice in tudi povečali koristi hoje. Slaba drža v prihodnosti lahko namreč povzroči tudi različne zdravstvene težave. Nepravilna drža namreč dodatno obremenjuje telo in povzroča težave, kot so degeneracija hrbtenice in razpršena bolečina.

Sprostite hrbet

Ohranjanje pravilne drže pri hoji pa ne pomeni, da stojite trdno pokončno. Prav nasprotno. Pravilna mehanika telesa je dosežena takrat, ko se držite pokončno, a hkrati ostanete sproščeni. To pomeni, da je glava v pravilni poravnavi, v podaljšku hrbtenice, oči pa zrejo v oddaljeno obzorje. Z izogibanjem prekomerni upogibnosti glave naprej ali nazaj se izognemo nepotrebnemu pritisku na naše medvretenčne diske.

Prav tako pomembna kot je drža, je pomemben tudi položaj rok in nog. Naša ramena morajo biti sproščena, roke pa ob telesu pod kotom 45–60 stopinj. Roke naj pomagajo nogam z izmeničnim premikanjem naprej in nazaj. Ključno je, da ostanete sproščeni in pustite roke in noge v sinhronem ritmu.

Da preprečimo poškodbe moramo paziti tudi na dolžino koraka. Medenica mora ostati obrnjena naprej, kolki pa vzporedno. Tako bomo ohranili dolžino koraka naravno in preprečili nadaljnje poškodbe zaradi prekomerne obrabe.

Kako pravilno stopati

Ko uspete pravilno poravnati svoje telo in najdete svoj ritem hoje se poskusite osredotočiti še na svoja stopala. Korak je sestavljen iz treh faz, ki vključujejo peto, sredino stopala in prste. Razumevanje teh treh faz vam lahko pomaga, da se najbolj učinkovito in varno potisnete naprej. Poskrbeti morate, da korak začnete s peto; ta pomaga pri absorbiranju udarca in zaščiti naše druge sklepe, predvsem kolena. Ko s peto udarimo po tleh v rahlem upogibu, lahko zdrav meniskus ustrezno absorbira ta šok. Če udarimo po tleh s sredino stopala, prenašamo prekomerno silo skozi sklepe spodnjih okončin in jih postavljamo v nevarnost.

Ko s peto udarite ob tla, težo enakomerno prenesite skozi srednji del stopala proti prstom, s katerimi se nato odrinete na drugo nogo, kjer vajo ponovite. Peta – srednji del stopala – prsti in tako naprej.

Pravilna hoja zahteva nekaj razmišljanja. Posvetiti se moramo celotnemu telesu, od glave do peta. A več bomo trenirali, bolje nam bo šlo. Z le nekaj minutami pravilne hoje na dan pa lahko svoje telo ohranimo zdravo in mobilno čim dlje.

(Visited 9 times, 1 visits today)