Kako gredo skupaj izolacija, karantena in gibanje?

5. aprila, 2020
Samo Kranjec, Vesna Bizjak

Gibanje je zdravo in nujno potrebno za našo fizično in psihično kondicijo ter dobro počutje. V času izolacije se morajo prilagoditi predvsem tisti, ki so navajeni organizirane vadbe ali se ukvarjajo s fitnesom. 

Bodite aktivni doma in to pokažite drugim – Evropska komisija v okviru kampanje #BeActiveAtHome državljane spodbuja k telesni dejavnosti in jih vabi, da posnetke o tem objavljajo na Twitterju in Instagramu.

Seveda pa se moramo zavedati, da v Odloku, ki ga je sprejela Vlada RS, tudi gibanje v naravi ni prepovedano.

Gibanje v naravi

Stroka že vrsto let ugotavlja, kar so včasih vedeli in prakticirali vsi: gibanje v naravi je za naše zdravje bolj koristno kot gibanje v zaprtih prostorih. Narava že sama po sebi na nas učinkuje ugodno, nekateri pravijo celo zdravilno, od svežega zraka, sonca, poslušanja zvokov narave, vpijanja gozda (eterična olja iglavcev naj bi bila posebej krepčilna za dihala), tudi t.i. gozdne kopeli, poslušanja zvokov narave – ptišjega petja, šumenja listja, žuborenja vode …

Že polurni sprehod na dan prinaša kup pozitivnih učinkov!

Vsakodnevni polurni sprehod v naravi: 18 pozitivnih učinkov na zdravje

Gibanje v lastnem domu

Evropska komisija je sprožila spletno kampanjo #BeActiveAtHome, da bi ljudi spodbudila k ohranitvi telesne kondicije in gibanju, kljub osami na lastnih domovih. Izkušnje črpa iz izjemno uspešne kampanje #BeActive, ki je del Evropskega tedna športa že od leta 2015, poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Evropska komisarka za raziskave in inovacije Marija Gabriel je povedala: »Šport koristi našemu zdravju, tako telesnemu kot duševnemu. V teh težavnih časih je bolj kot kdaj prej pomembno, da smo aktivni.«

Evropska komisija vabi vse, da pokažejo, kaj počnejo doma, da ostanejo čili, ter podelijo svoje nasvete in vaje za vadbo z drugimi. Objave naj vključujejo ključnik #BeActiveAtHome z omembo @EUSport na Twitterju in @european_youth_eu na Instagramu.

(Visited 123 times, 1 visits today)