Indijci do zdravja bosi, Japonci pa prisegajo na kopeli

29. maja, 2017

Vsaka dežela ima svoje navade tudi, ko gre za zdravo življenje. Tokrat smo izbrali indijski in japonski recept.

Masaža ob vsakem koraku

Ob obisku vsakega indijskega doma pred vrati takoj opazimo čevlje. Da se gostje pred vstopom v hišo sezujejo, pomeni znak spoštovanja in zagotovilo ponovnega povabila. Predvsem pa je bosa hoja po stanovanju dobra naložba v zdravje in dobro počutje. Indijci že vedo, in če hodimo bosi po različnih površinah, masiramo živčne končiče na podplatih, kar je hkrati poživljajoče in sproščujoče, znanstveniki pa so dognali tudi pozitivne učinke na vnetja in imunski sistem. Le sladkorni bolniki in tisti s živčnimi obolenji morajo biti previdni, kadar se odločijo sprehajati brez obuvala in nogavic.

Kopel vsakodnevni ritual

sproščujoča kopel

Na Japonskem za zdravje in dobro počutje skrbijo s kopelmi. Za uživanje v topli zdravilni vodi Japonci ne čakajo na posebno priložnost, ko se odpravijo v spa centre, temveč je v deželi vzhajajočega sonca to del dnevne rutine kot umivanje zob in kopel je del vsakodnevnega rituala. Proste dni Japonci izkoristijo tudi za obisk vročih vrelcev, s čimer izboljšajo presnovo, mišice in zmanjšujejo raven stresa.

Neka raziskava je pokazala, da je balneoterapija oziroma kopanje v mineralnih vrelcih pri zdravljenju anksioznosti celo učinkovitejša od zdravil na recept.

Namig: sproščujoča kopel kar doma

Kadar nimate časa za obisk termalnih vrelcev, si lahko solne kopel pripravite tudi doma. Takšne kopeli so primerne predvsem pri težavah s kožo, pospešujejo prekrvitev, krepijo in pomagajo proti utrujenosti. Za kopel potrebujete 250 do 500 gramov morske soli, ki jo najprej raztopite v vodi. Da bi bila kopel še prijetnejša in sprostitev popolna, jo pospremite še z nežnimi notami. Glasba namreč še poveča učinek sproščanja in spodbuja pozitivne misli, dobro vpliva na srce ter čustva. Najprimernejša temperatura kopeli naj bi bila podobna telesni, to je med 37 in 38 stopinj celzija.

Vir: health.usnews.com

(Visited 34 times, 1 visits today)