Endometrioza – nevidna bolezen, ki prizadane vsako 10. žensko

4. marca, 2020
Vesna Bizjak
endometrioza

Endometrioza je lahko zelo zapleteno bolezensko stanje, ki prizadane vsaj vsako 10. žensko v rodnem obdobju. Zavedanje o prisotnosti in pogostosti endometrioze je zelo pomembno. 

Endometriozo pogosto imenujemo kot individualno, nevidno in multifaktorialno. “Zaradi različnih teorij, ki vsaka razloži en del endometrioze, dokončnega odgovora, kako nastane, pa do danes znanost še ni potrdila,” pojasnjuje društvo Endozavest in postreže s podatkom, da prizadane vsako 10. žensko, čedalje večkrat pa se pojavlja podatek, da vsako 8. žensko, v rodnem obdobju. “Prepogosto je vzrok za razpad zakona oziroma zveze, družinskih in prijateljskih vezi, kariere, v najhujših primerih prihaja do samomorov,” poudarijo in s tem tudi pojasnijo, zakaj je pomembno, da o endometriozi vemo in govorimo več.

Endomarec

V ta namen ta mesec poteka že 4. Endomarec v Sloveniji,  ki je namenjen ozaveščanju o endometriozi. Marec je mesec ozaveščanja o endometriozi, ko se po celem svetu organizira dogodke za ozaveščanje. Prav tako se pod okriljem organizacije Worldwide Endomarch organizirajo tudi shodi, ki spodbujajo debato o endometriozi.

Tudi v Sloveniji smo se temu gibanju pridružili, med drugim bo 28.3.2020 v Ljubljani (in po večjih prestolnicah sveta) potekal Endoshod, s katerim bodo v društvu Endozavest opozorili na problematiko in ozaveščali mimoidoče.

Simptomi endometrioze – lahko jih sploh ni!

Ko je govora o simptomih endometrioze, predsednica društva Endozavest, Branka Pestar Hajšek, izpostavlja dejstvo, da je endometrioza zelo individualna in da je lahko prisotna popolnoma  brez simptomov. “Take oblike se ponavadi odkrijejo naključno, ko se išče vzrok za neplodnost. Druga pomembna stvar je, da ima ženska lahko (med operacijo odkrito) zelo obsežno endometriozo, bolečin pa minimalno ali obratno – močne bolečine in minimalno bolezni.”

Med glavne simptome se štejejo:

  • boleče menstruacije (dismenoreja) – endometrioza je verjetna, če se dismenoreja pojavi pozneje pri ženskah, ki prej teh težav niso imele, težave pa se stopnjujejo;
  • bolečina med spolnimi odnosi in do 48 ur po njih (disparevnija).
  • kronična medenična bolečina, ki je lahko ciklična, vezana na menstruacijo ali redkeje na ovulacijo, ali pa traja ves ciklus.
  • endometriozo odkrijejo pri 70–80 % žensk s kronično medenično bolečino;
  • neplodnost – endometriozo odkrijejo pri 20–50 % žensk, ki imajo težave z zanositvijo;
  • pogosto se pojavlja tudi slabost in bruhanje med menstruacijo, kronična utrujenost in depresija.

Drugi simptomi pa so, kot pojasni sogovornica, vezani na lokacijo endometrioze in lahko vključujejo dolge, boleče menstruacije, boleče odvajanje blata in urina, slabosti in bruhanje med menstruacijo…

Kdaj k zdravniku?
Glede obiska zdravnika v društvu spodbujajo ženske, da ob ponavljanju simptomov in težav v času menstruacije na to opozorijo. “Če trenutni ginekolog za te težave nima posluha, je morda smiselno pridobiti še drugo mnenje,” še dodaja predsednica društva.

Kaj pa zdravljenje?

Trenutno so, kot pove sogovornica, na voljo v okviru zahodne medicine 3 opcije, ob tem pa poudarja, da dokončnega zdravila še ne poznamo.

Kirurško zdravljenje, ki je obenem pomembno, da se diagnoza sploh postavi), ki obsega laparoskopsko operacijo, v kateri izkušen operater odstrani endometriozo. Ob kakovostni izvedbi je to po njenih besedah najboljše zdravljenje, saj s tem zmanjšamo možnosti razrasta tkiva in poškodovanja notranjih organov.

“Druge dve možnosti sta hormonsko ali protibolečinsko zdravljenje, kjer pa je fokus usmerjen v lajšanje simptomov. Ženske pa se v nekaterih primerih odločajo tudi za nekatere oblike alternatuvne medicine s katerimi bolj ali manj uspešno premagujejo simptome endometrioze. Tukaj, je pomemben predvsem fokus na 3 področja, uravnanje hormonov v telesu, izboljšanje imunskega sistema in odpravljanje vnetij v telesu,” pojasnjuje Branka Pestar Hajšek.

Preventiva?

O preventivi je po njenih besedah pri endometriozi težko govoriti, saj se niti ne ve, zakaj do endometrioze sploh pride (obstaja več teorij) in posledično se ne ve točno, kateri dejavniki razrast in pojav le te spodbudijo. “Zagotovo lahko vsak posameznik, ko se sreča z neko boleznijo, naredi marsikaj za svoje zdravje. Navsezadnje živimo v instantnem svetu, kjer pogosto zanemarjamo moč stresa in pomanjkanja spanca, počitka in športa. Zato ja, do neke mere posameznica lahko pomemben del prispeva s tem, ko poskrbi za zadosten počitek, hidracijo, je pozorna na to, kakšno hrano uživa (tukaj se spet lahko vrnem na prejšnji odgovor, fokus je pri endometriozi usmerjen V 3 smeri, uravnanje hormonov,  zmanjšanje vnetja in zdrav imunski sistem).  Prav tako je pomembno gibanje, vendar tudi tukaj se pokaže individualnost endometeioze, enim ženskam gibanje pomaga pri eliminaciji simptomov spet drugim jih le to poslabša. Tudi z poprehrano je tako, obstajajo celo smernice za endo dieto, vendar v praksi se kaže, da mora posameznica sama z opazovanjem in beleženjem izločiti hrano, ki povzroča bolečine po uživanju. Za ene je to sladkor, za druge ocvrta hrana, za tretje pa mlečni izdelki ali kava,” razlaga.

Vsaka ženska mora vzeti zdravje v svoje roke

Za konec sogovonica poudarja še, da nas endometrioza uči, da mora vsaka ženska vzeti zdravje v svoje roke in poslušati svoje telo. “Prepogosto v društvo prejmemo zgodbe o ženskah, ki so leta in leta trpele bolečine, “ker je to normano” , ” saj jo ima vsaka in veliko je takšnih, ki imajo bolečo”, ” so preveč občutljive” , ” ker se morajo sprostiti” itd. S takimi in podobnimi komentarji (ki so v naši družbi globoko zakoreninjeni) ženske postavljamo v nezavidljiv položaj, saj hitro preslišijo to, kar jim telo sporoča. Neodkrita endometrioza pa lahko skozi leta naredi ogromno škode na notranjih organih (jajčniki, mehur, črevo,…). Torej, poskrbimo, da naslednjič pristopimo drugače, da ne minimaliziramo težav in najbolj pomembno, podučimo mlade punce na drugačen način.
Menstruacija je še vedno tabu in na starših je, da to počasi izkoreninimo iz družbe in o tem z otroki spregovorimo brez zadržkov in tabujev,” pove.

 

 

(Visited 479 times, 1 visits today)