E-zdravje: izzivi do leta 2020

26. oktobra, 2016

<![CDATA[V organizaciji Zavoda 14 je včeraj potekala okrogla miza o izzivih Slovenije do leta 2020 na temo e-zdravja in priložnosti za slovensko zdravstvo, na kateri je sodelovala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Razprava je tekla o spremembah in novostih na področju digitalnega zdravstva. Okrogle mize so se udeležili vsi ključni deležniki nacionalnega projekta eZdravje, ki je eden večjih projektov informatizacije javnih storitev in vpeljuje rabo elektronskih komunikacijskih sredstev v slovensko zdravstvo. To zagotavlja večjo varnost in kakovost za paciente, predvsem pa večjo učinkovitost izvajanja zdravstvenih storitev. Projekt eZdravje ni le tehnološka rešitev, temveč gre za nov pristop k vzpostavitvi zdravstva, ki je orientiran na prebivalce.
Kot navajajo organizatorji, je Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v uvodnem nagovoru poudarila, da je skupen cilj ministrstva, da se doseže cilj in vzpostavi celoten sistem e-zdravja, ki bo omogočal boljše rešitve za vse državljane. Aktivnosti usmerjajo v to, da bomo v Sloveniji vendarle dobili zdravstveni sistem, kot si ga želimo in potrebujemo.

Z Ministrstva so navedli tudi podatek, da glede e-naročanja podatki za september 2016 kažejo, da šele 56 % izvajalcev omogoča e-naročanje.

Duša Hlade Zore, dr. med., zastopnica pacientovih pravic, je povedala, da se ogromno pacientov pritožuje nad čakalnimi dobami in da se je v zadnjem času nezadovoljstvo še povečalo. Čeprav so podatki o čakalnih dobah objavljeni na spletu, vsi pacienti tega ne vedo. Nad projektom eZdravje je izrazila navdušenost, posebej, če bo ta pripravljen tako, da bo pacientom prijazen za uporabo.
 
Vir: Zavod 14]]>

(Visited 13 times, 1 visits today)