Domači zvarki proti prehladu

6. oktober, 2019

Že Hipokrat je 400 let pred našim štetjem dejal, da sta pot k ozdravitvi vsakodnevna masaža z dišečimi olji in aromatična kopel. Privoščite si sprostitev! Med prehladom so še posebej priporočljive nežne kopeli z dodatki timijana, majarona, kamilic, kopeli lahko dodamo cimetovo olje, evkaliptusovo olje, olje čajevca, limone in rožmarina. Boleče sklepe in mišice, ki so pogost spremljevalec prehlada, blažimo z ingverjevo kopeljo.

Kopeli se ne priporoča, če imamo povišano temperaturo, tudi sicer pa naj ne trajajo več kot dvajset minut. Priporočljivo je, da si kopel naredimo zvečer in se po njej odpravimo takoj v posteljo.

Smrekovi vršički – sirup, pa tudi čaj!

Za nabiranje svetlozelenih smrekovih poganjkov smo malce prepozni, a če smo vršičke pravočasno nabrali in iz njih naredili sirup, ta še kako prav pride ob oslabljenem imunskem sistemu. Priporočajo ga predvsem ob trdovratnem kašlju. Iz smrekovih vršičkov lahko naredimo tudi čaj. Čaj iz smrekovih vršičkov se kuha malce dlje kot običajno čaji. Vršičke damo kar v hladno vodo, počakamo da zavre in potem pustimo še slabe pol urice.

Čebula za prehlad? Točno tako!

Ob gripi in prehladu naravna medicina že tisočletja uporablja med drugim tudi čebulo, ki naj bi imela pomirjujoč učinek na vneto sluznico. Možnosti za uporabo je ogromno. Sesekljano čebulo lahko prelijemo z medom in pustimo stati čez noč. Zjutraj napitek precedimo in uživamo čez dan po žličkah. Lahko pa čebulo narežemo in skuhamo v litru vode, dodamo sladkor in kuhamo še nekaj minut. Ali pa v skodelico mleka iztisnemo sok čebule.

Nad zamašen nos z inhalacijo

Kaj je pri prehladu bolj zoprnega kot zamašen nos in vneti sinusi? Boja s težavami z zgornjimi dihali se lahko lotimo tudi s parno inhalacijo, ki si jo na preprost način pripravimo doma. Kako? S krpo čez glavo, nad lonec vrele vode! V vodo lahko nakapamo eterična olja ali pa že med postopkom vrenja v vodo nasujemo sol. Ko zavre, petnajst minut vdihavamo solno paro. Ob prehladu se priporoča tudi inhalacija kamilic. Te prelijemo z vrelo vodo (v razmerju ena žlička kamilic in liter vode), pustimo stati pokrito petnajst minut in inhaliramo.

Napitki za preventivo in kurativo

Agrumi so seveda nepogrešljivi, lahko pa limono kombinirate tudi z ingverjem, kurkumo (ta je še bolj učinkovita, če ji dodamo črn poper), česnom, medom … Iz poljubne kombinacije si lahko pripravite čisto malo napitka, ki ga “spijete na eks”, ali pa ga razredčite z vodo in pijete tekom dneva.


Domači zvarki so zgolj namigi ob blažjih prehladih, ne pa nadomestilo za obisk pri zdravniku ob težjih prehladih.

(Visited 9 times, 1 visits today)