Ali vaša vodoodporna oblačila obdelujejo s PFC kemikalijami?

19. oktobra, 2017

Ste kdaj opazili, da se voda nabira v kapljicah na vaši jakni in potem steče navzdol? To se zgodi zaradi impregnacije oblačil. Vendar pa najbolj vzdržljive in učinkovite obdelave oblačil vsebujejo fluoro-ogljikove kemikalije, bolje poznane kot perfluorirane kemikalije (PFC).

Medtem ko so se druge blagovne znamke odločile, da bodo še naprej uporabljale impregnacije, ki vsebujejo PFC, so pri Fjällrävnu izbrali drugačno pot. Od poletne kolekcije 2015 dalje so namreč ukinili PFC impregnacijo, saj verjamejo, da slabo vreme ne obstaja, obstajajo le slaba oblačila. To pa so tista, ki niso učinkovita ali slabo vplivajo na okolje. Tako od leta 2012 dalje pri Fjällrävnovih vodo-odpornih izdelkih uporabljajo samo impregnacijo, ki ne vsebuje fluoro-ogljikov, od leta 2015 pa so vsi izdelki Fjällrävna na trgu brez PFC.

Takšni so npr. tudi izdelki Eco Shell, ki niso le impregnirani brez PFC, temveč so v celoti izdelani iz recikliranih materialov. Za uporabnike Fjällrävna impregnacija brez PFC pomeni, da je potrebno oblačila ponovno impregnirati nekoliko bolj pogosto kot je bilo to potrebno prej, in sicer po vsakem drugem pranju. Pri Fjällrävnu so prepričani, da je to razumen in sprejemljiv kompromis v izogib razširjanju toksinov v našem okolju.

Nekaj dejstev o fluoro-ogljikih

PFC so kemikalije, ki temeljijo na ogljiku, ki ga obdaja fluor in so del večje družine kemikalij, ki ji pravimo fluoro-ogljiki. Po svoji strukturi in vplivu na okolje so te kemikalije lahko zelo različne. Zaradi nekaterih njihovih značilnosti, se je njihova uporaba v »outdoor« industriji, pa tudi v drugih industrijah, zelo razširila. Te kemikalije so namreč odporne na vodo in umazanijo, zato so odlične za impregnacijo npr. vetrovk ali nahrbtnikov.

Vendar pa imajo te kemikalije tudi druge značilnosti, ki pa niso koristne. Te kemične spojine so zelo stabilne in potrebno je veliko časa, da se razgradijo v okolju. Poleg tega se v naših telesih kopičijo oz. shranjujejo. Strokovnjaki temu rečejo bioakumulacija. Obstajajo tudi indici, da te kemikalije lahko vplivajo na reprodukcijo in izločanje hormonov pri sesalcih. Znanstveniki še sumijo, da te kemikalije lahko povzročajo tudi nastanek rakavih obolenj, poleg tega pa zaradi svoje stabilnosti in odpornosti potujejo daleč – našli so jih celo med polarnimi medvedi na Arktiki. Fluorocarbon PFOA (perfluoro-oktanojska kislina) je predmet preiskave v EU, z namenom, da preveri, ali je to spojino potrebno kvalificirati kot zdravju nevarno spojino.

Njen nevarni “bratranec” PFOS (perfluoro-sulfonska kislina) je v EU prepovedan že od leta 2008. Meritve, ki so jih izvedle različne raziskovalne inštitucije, kažejo, da so kemikalije PFC v zraku po vsem planetu. Gre za onesnaževanje, ki mu tako ne moremo pobegniti, ne glede na to, koliko se trudimo. Škodljive značilnosti PFC kemikalij so zato ključni razlog, zakaj pri Fjällrävnu uporabljajo impregnacijo brez fluoro-ogljikov.

Kaj uporabljajo pri Fjällrävnu, če ne kemikalij PFC?

»Uporabljamo 2.5- ali 3-slojni shell material, ki poleg tega, da ne prepušča vode, tudi »diha«, je zračen, oziroma z drugimi besedami – odvaja vlago stran od telesa. Nepremočljivost ustvarja membrana, ki je pravzaprav tanka plast plastike, lepljena na notranji strani shell materiala. Membrana ima mikroskopsko majhne pore, ki omogočajo, da se molekule vode odvajajo stran od telesa v obliki pare, a so dovolj majhne, da ne dovoljujejo, da bi voda pronicala skozi njih. Membrana je tista, ki omogoča nepremočljivost t.i. shell oblačil v vseh pogojih. Impregnacija pa je tista, ki onemogoča, da bi voda sploh prišla do same membrane, oziroma odbija kapljice vode. Ko se impregnacija izpere iz oblačil, je zunanji material sicer premočen, a skozi membrano voda ne more dostopati do našega telesa, izhlapevanje vode je v tem primeru zelo zmanjšano. Zato je shell oblačila potrebno impregnirati. Fjallraven uporablja lastno impregnacijo brez PFC, z nanosom katere močno povečamo vodo odbojnost in povečamo zračnost oblačil. Naša impregnacija ne vsebuje škodljivih perfluoriranih kemikalij, ki so težko razgradljive in po nekaterih raziskavah močno rakotvorne, ampak poliuretansko aktivno sredstvo, ki je biorazgradljivo,« nam razloži Matevž Kovač, vodja prodaje za juho-vzhodno Evropo.

B.R.

(Visited 22 times, 1 visits today)