9 znakov pomanjkanja vitaminov in mineralov

22. oktobra, 2017

Telo nam ves čas pošilja signale, prek katerih nas obvešča, v kakšnem stanju je. Nekateri znaki so tipični ob pomanjkanju določenih vitaminov in mineralov.

Luščenje lasišča

Če opazimo, da se nam lušči lasišče, ponavadi takoj pomislimo na prhljaj. Lahko pa gre za pomanjkanje maščobnih kislin, kot so omega 3 in alfa linolna kislina, ki skrbijo za naoljenost telesa. Omega 3 najdemo npr. v ribjem olju, ALA pa v orehih.

walnuts-2312506_640

Tanki lomljivi lasje

Folati in vsi B vitamini so izredno pomembni za zdrave lase. Če nam jih primanjkuje, lahko postanejo naši lasje tanki in lomljivi. V telo jih vnesemo s paradižnikom, zeleno listnato zelenjavo, stročnicami, žitaricami.

green-beans-2707996_640

Sivenje las

Če opazimo sivenje las le na enem delu, še posebej ob prečki, preverimo, koliko bakra zaužijemo. Baker namreč igra odločilno vlogo v proizvajanju melanina, ki daje lasem barvo. Vsebujejo ga školjke in gobe.

bowl-1838797_640

Rane in afte v ustni votlini

Če potrebujemo več vitami B12, lahko to najhitreje opazimo po tem, da večkrat dobimo afte in da nam ustnice razpokajo v kotičkih. B12 dobimo z mesom, če pa živali in živalskih proizvodov ne jemo, zaužijemo več kvasa ali prehranske dodatke.

minced-meat-2309860_640

Stalna ‘kurja polt’ na rokah

Če imamo po rokah kožo polno ‘bulic’ kot pri kurji polti in je izločeno bolezensko stanje, imenovano keratoza, je lahko to znak pomanjkanja cinka in vitamina A. Mineral in vitamin sta pomembna za zdravo kožo in za celjenje ran. Cink zaužijemo s perutnino, čičeriko, bučnimi semeni, dober vir vitamina A pa so npr. sladki krompir, korenje, melona …

carrot-2523953_640

Utrujenost

Za utrujenost kljub dovoljšnjemu spancu je lahko veliko različnih vzrokov. Med njimi je tudi pomanjkanje vitamina D. Vitamin D dobimo z izpostavljanjem kože soncu, dodatno pa ga najdemo v gobah, ki rastejo na soncu in sardelicah.

mushrooms-1309246_640

Modrice

Če že ob najmanjšem udarcu dobimo veliko modrico, je možno, da nam primanjkuje vitamina C. Rdeča paprika, brokoli, pomaranče so odličen vir vitamina, ki ga posebej v sezoni prehladov, potrebujemo več kot sicer.

paprika-320138_640

Krči v mečih

Zelo značilen znak pomanjkanja magnezija in kalcija so krči v mišicah meč, posebej zvečer, ko se uležemo. Magnezij zaužijemo z bučnimi semeni, bananami in avokadom, kalcij pa z mlekom in zelenolistno zelenjavo.

pumpkin-seeds-1489510_640

Zaprtost

Tudi za zaprtost je možnih vsaj 12 različnih vzrokov. Pogosto je krivo premalo vlaknin v prehrani, prav tako pa pomanjkanje magnezija. Vnos vlaknin povečamo preprosto: s povečanjem vnosa sadja in zelenjave.

vegetables-790022_640

 

Vir: Readers Digest

 

(Visited 117 times, 1 visits today)