9 pikantnih zdravstvenih koristi kajenskega popra

8. april, 2018

Poper, ki sploh ni poper. Kajenski poper je pridelan iz čili paprike, zmlete v prah. Je začimba, ki daje jedem pridih Mehike in Azije a ima tudi veliko koristi na naše zdravje.

Odpravlja boleče sklepe in mišice

Prva od mnogih prednosti kajenskega popra je, da pomaga pri lajšanju bolečih sklepov in mišic. Kapsaicin, snov, ki daje popru značilen pikantni okus, je hkrati tudi učinkovita sestavina v številnih zdravilih za artritis in boleče mišice. Bolečino zmanjša tako, da sčasoma oslabi kemikalije v živčnih celicah, ki prenašajo signale za bolečino v naše možgane. Nekaj ščepcev kajenskega popra zmešajte z 2–3 čajnima žličkama olivnega olja, zmes nanesite na gazo in povijte boleče mesto.

Pospešuje kurjenje kalorij

V šest tedenski študiji 25 odraslih s prekomerno telesno težo, sta raziskovalca z Univerze Purdue ugotovila, da je kajenski poper dejansko povišal temperaturo telesa udeležencev med spanjem in obenem povečal izgorevanje kalorij. Polovica čajne žličke popra ob obroku pripomore k z zatiranju apetita in izgorevanju kalorij.

Pomaga pri zamašenem nosu

Kapsaicin je močan dekongestiv. Spodbuja sproščanje sluzi iz dihalnih poti in jih odpira. Potresite ga po svojem kosilu in pripravite robčke!

Zmanjšuje raven sladkorja v krvi

Študija, objavljena v American Journal of Clinial Nutrition, je pokazala, da so ljudje s sladkorno boleznijo, ki so jedli kajensko papriko, potrebovali manj inzulina, kar kaže na to, da ima kajenski poper korist tudi pri diabetesu.

Izboljšuje simptome psoriaze

Psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. Raziskovalci ameriške akademije za dermatologijo so v svojih raziskavah potrdili, da kajenska paprika znatno izboljšuje srbenje in druge simptome, povezane s psoriazo.

Povečuje pretok krvi

Kajenski poper izboljša pretok krvi, zato je tudi zelo koristen ob jemanju drugih zdravil, saj jih hitreje požene po telesu. Raziskave tudi dokazujejo, da kajenska paprika pomaga znižati krvni tlak.

Pomaga pri slabem zadahu

Še ena od mnogih koristi kajenskega popra je, da pomaga pri slabem zadahu. Pomaga proizvajati slino, ki je bistvenega pomena pri preprečevanju slabega zadaha. Do njega namreč med drugim vodijo tudi suha usta.

Dober vir vitamina A

Kajenski poper je odličen vir vitamina A, ki pomaga vzdrževati zdrav videz, izboljšuje delovanje možganov, povečuje imunski sistem, spodbuja hitro rast celic ter izboljšuje videz kože. Je antioksidant, ki zmanjšuje vnetja. Dve čajni žlički kajenskega popra na dan, vam bosta prinesli priporočeno dnevno količino vitamina A.

Izboljšuje prebavo

Tako kot smo že omenili, kajenski poper spodbuja proizvodnjo sline. Ko spodbudi delovanje žlez slinavk, pa se pospešeno začne tudi prebavni proces. Kajenski poper spodbudi tudi želodčne sokove, ki pomagajo telesu pri presnovi hrane.

(Visited 15 times, 1 visits today)