5 stvari, ki so po raziskavah škodljive kot kajenje

2. novembra, 2017

Vsi vemo, kakšno škodo telesu povzroča kajenje. Na nekatere druge navade pa nismo pozorni, čeprav bi, kot pravijo znanstveniki, morali biti, saj nam ravno tako škodijo.

#1 Osamljenost

older-2864181_640

V zadnjem času vse več znanstvenikov in zdravnikov označuje osamljenost za novo svetovno epidemijo. Julianne Holt-Lunstad, profesrica psihologije na univerzi Brigham Young University je v raziskavi ugotovila, da osamljenost skrajša življenje človeka v tolikšni meri kot če bi pokadil 15 cigaret na dan.

#2 Sedenje

girl-1064658_640

Dolgotrajno sedenje je skozi več različnih študij dokazano škodljivo našemu zdravju. Slovenska zdravnica je v oktobrski številki revije Lupa dejala, da sedenja ni moč primerjati s kajenjem, da pa kakršnokoli dolgotrajno sedenje ali dolgotrajno stanje vsekakor ni zdravo za nas.

#3 Pomanjkanje spanja

white-2565766_640

Center za preventivo bolezni v ZDA je pomanjkanje spanja že označil za javnozdravstveni problem. Profesor Valery Gafarov iz Svetovne zdravstvene organizacije je že predlani ugotovil, da pomanjkanje spanja poveča verjetnost kapi in srčnega napada enako kot redno kajenje.

#4 Sončenje

solarium-1064815_640

Sončenje v solariju ali običajno – oboje je po študiji iz leta 2014 doprineslo k več primerom kožnega raka kot pa kajenje k primerom pljučnega raka.

#5 Nezdrava hrana

snack-1555511_640(1)

Številni dokazi obstajajo, da je sladka hrana, procesirana hrana, hrana z veliko nasičenimi maščobnimi kislinami potencialno lahko celo bolj nevarna od kajenja. Lani so v eni raziskavi ugotovili, da je smrtnost zaradi slabih prehranjevalnih navad višja kot smrtnost zaradi alkohola, drog, nezaščitenih spolnih odnosov in tobaka skupaj.

 

Vir: BusinessInsider

 

(Visited 99 times, 1 visits today)