5 navad, s katerimi škodujemo svojemu psihičnemu zdravju

17. april, 2018

“Moderen način življenja ni dober za mentalno zdravje,” je znamenit stavek sociloga Jeana Twenga. Živimo v svetu, kjer je vse na dosegu roke – na pritisk gumba, na ‘drs’, a duševne težave so v porastu. Zakaj?

Če se primerjamo z našimi predniki, nam nič ne manjka – ko je vroče, je tu klima, ko nas zebe, ogrevanje. Hrano si lahko naročimo na dom, ali jo vsaj kupimo v trgovini za vogalom – ni nam treba ure in ure vzgajati ali nabirati rastlin ter loviti in ubijati živali. Ni nam treba več trdo garati, a kljub temu imamo manj prostega časa ter več – stresa.

Več udobja, manj narave

Ustvarili smo si svet, ki je resda udoben, vendar pa v njem osebno ne rastemo, kot bi si želeli. Rezultat je viden na našem razpoloženju, psihično zdravje pa trpi. Zaradi tehnologije je naše življenje lažje, a lažje ne pomeni vedno boljše. Ljudje potrebujemo svež zrak, sonce, gibanje, naravno hrano. Sodoben način življenja nas je nekako oropal vsega tega.

 

5 navad, s katerimi škodujemo psihičnemu zdravju

1. Premalo gibanja – vse več zdravstvenih problemov je povezanih s tem, da se premalo gibljemo. Poleg vseh fizičnih težav so dokazali tudi povezanost z anksioznostjo in depresijo.

2. Nakupi – sploh stvari, ki jih ne potrebujemo. Vse več ljudi se še vedno zateka k kupovanj novih stvari, da zapolnijo praznino. A raziskave so pokazale, da več stvari ne prinese sreče – sreče pač ne moremo kupiti. Še več, več kot imamo stvari, bolj se v nas kopiči stres.

3. Ne damo dovolj pomena spanju: pomanjkanje spanja in aksioznost ter depresija so povezani. Dandanes vse prevečkrat ‘ni časa’ za spanje, ki pa je še kako pomembno.

4. Prevelika raba telefonov in tehnologije – ena študija je pokazala, da so ljudje, ki preživljajo večino prostega časa na družabnih omrežjih, bolj nagnjeni k razvoju depresije. Pred razvojen pametnih telefonov so se ljudje več srečevali ‘v živo’ in prav ta pristen stik z drugimi ljudmi je tisti, ki v nas sproža hormone sreče, hkrati pa v živo razvijamo globlje pogovore.

5. Premalo smo zunaj – za preživetje nujno potrebujemo naravo, a nekako smo se ogradili od nje. Vse več časa preživljamo v notranjih prostorih, kjer se grejemo/hladimo, delamo, spimo in celo telovadimo. Sončna svetloba je nujna za tvorbo vitamna D in krepitev imunskega sistema, spehod v parku pa nam prinaša notranji mir.

Vir: powerofpositivity.com

(Visited 5 times, 1 visits today)