4 zdravju škodljivih predmetov iz vsakodnevne uporabe

8. maj, 2017

Doma imamo veliko predmetov in pripomočkov, ki lahko izboljšajo naše zdravje in dobro počutje, nekateri pa imajo lahko celo obraten učinek. Tudi pripomočki za osebno higieno se lahko ‘obrnejo proti nam’. Lahko povzročajo celo alergije.

1. Gobica za tuširanje

gobica za tuširanje

Da si namilimo telo z gobico, nam daje občutek razvajanja s njeno mehkobo, s katero si masiramo telo pod prho. Žal pa je gobica poleg tega tudi žarišče bakterij in plesni. Njena uporaba ni priporočljiva predvsem ob ranah, tudi manjših, saj to še poveča nevarnost okužbe. Če pod tušem vseeno ne moremo brez gobe, izberimo takšno iz naravnih vlaken z encimi, ki nadzorujejo rast bakterij. V vsakem primeru je nujno gobico dobro osušiti, jo hraniti v suhem in hladnem prostoru ter jo zamenjati vsak mesec.

2. Razkužilo za roke

antibakterijski gel

Od leta 2009, ko se je zaradi epidemije ptičje gripe začelo govoriti o povečani higieni rok, imamo v torbici antibakterijski razkužilni gel. Raziskovalci z ameriške univerze Elaine Larson so opazovali raven bakterij pri dveh skupinah družin: tistih, ki so stalno uporabljali razkužilo, in tistih, ki razkužila niso nikoli uporabljali. Ugotovili so, da družine, ki razkužila niso uporabljale, niso razvile večjega tveganja za razvoj infekcijskih bolezni. Torej ni potrebe po uporabi antibakterijskih razkužil za roke, dovolj je, da si roke redno in temeljito umivate z vodo in milom.

3. Mikser

mikser

Morda se sprašujete, kaj za božjo voljo bi se lahko skrivalo v navadnem električnem mešalniku ali mikserju. Tudi če rezila dobro operemo in osušimo, spadajo mikserji med najbolj umazane predmete v kuhinji. Pozorni moramo biti na obroč, na katerega je pritrjeno rezilo, saj se na njem kopičijo bakterije, iz katerih se lahko razvije celo salmonela. Pametno je, da po vsaki uporabi spodnji del razstavimo, odstranimo rezilo in gumijast obroček ter ga dobro operimo. Podobno velja tudi za ostale gumijaste predmete v kuhinji, kot na primer za gumijasto lopatico za pripravo tort in podobno.

4. Pribor za manikuro

manikura

Večina bakterij živi na koži in vsakič, ko si urejamo nohte, jih pilimo in režemo obnohtno kožico na nogah in rokah, bakterije s pribora za manikuro in pedikuro preidejo na kožo. Če pribora ne operemo in razkužimo po vsaki uporabi, se lahko na njem razvijejo tudi škodljive bakterije, ki jih bomo z vsako manikuro prenesli nase.

(Visited 11 times, 1 visits today)