10 živil za zdravje žil

28. septembra, 2017

Srčnožilne bolezni so tudi v Sloveniji pogost zdravstveni zaplet, če ne prej pa v starosti. Kaj naj bi jedli vsak dan, da ohranimo žile ‘čiste’ in zdrave, da se izognemo visokemu krvnemu tlaku, previsokemu holesterolu, strdkom, zamašenim žilam?

Glede na raziskave, bi morali imeti vsaj dan na jedilniku teh 10 živil:

#1 Kurkuma – kurkumin v popularni indijski začimbi je znan po tem, da ščiti srce, znižuje LDL holesterol in čisti žile.

#2 Česen – študije so že pokazale, da lahko česen preventivno učinkuje proti boletnim srca, znižuje krvni tlak in upočasni aterosklerozo. Že leta 1999 so objavili rezultate raziskave, ki so dokazali, da česen za kar 50% zniža možnost srčnega udara in kapi.

#3 Ingver ima neverjetne protivnetne in antioksidativne učinke, čisti žile in na splošno prispeva k zdravju.

#4 Pekoča paprika ali čili – kapsaicin je tista učinkovina, ki pospešuje prekrvavitev in izboljšuje zdravje srčnožilnega sistema.

#5 Limona – dobra navada za zdravo srce in ožilje je, da v jutranji kozarec vode dodamo limonin sok. Vitamin C med drugim tudi krepi žile.

#6 Cimet – deluje preventivno proti zapletom ateroskleroze in bolezni srca. Študije so se osredotočale predvsem na diabetike, za katere je cimet še posebej priporočljiv.

#7 Lanena semena z veliko vlakninami odmašujejo žile, poleg tega pa so dober vir alfalinolne kisline, ene od omega 3 kislin, ki znižuje vnetja in krvni tlak.

#8 Kislo zelje – fermentirano zelje je zelo pomemben probiotik. Pa še lokalno je!

#9 Sezamova semena pomagajo upočasniti napredek aterosklerose. Raziskava je pokazala, da maščobe v sezamu pomagajo proti žilnim boleznim.

#10 Sok granatnega jabolka je neverjeten antioksidant, odmašuje žile in je odlično orožje v boju proti aterosklerozi. Vsebuje tudi veliko magnezija in selena. V študiji leta 2009 so pokazali, da če leto in pol vsak dan popijemo 2,4 dcl soka granatnega jabolka, upočasnimo napredek bolezni arterij pri pacientih, ki so nagnjeni k zapletom.

 

Vir: TheHeartySoul

 

(Visited 311 times, 1 visits today)