10 vsakodnevnih navad za več energije

16. novembra, 2017

Se tudi vam zdi, da imajo nekateri ljudje preprosto več energije kot drugi? Z nekaj manjšimi spremembami v našem življenjskem slogu si lahko povečamo raven energije.

water-1585192_webVeč spanja

Nobena posebna znanost ni, da vam več spanca in bolj kvaliteten spanec prinese več energije. Študija iz leta 2010 je pokazala, da spanje obnovi tudi energijo v naših možganih, ki jo porabljamo, ko smo budni. Več boste spali z več energije se boste torej zbudili.

Pijte dovolj vode

Poskrbite, da boste dnevno spili vsaj 8 kozarcev vode, ob telovadbi ali poleti pa še kakšen kozarec več. Raziskovalci so ugotovili, da se tudi ob najmanjši dehidraciji lahko počutite bolj utrujeni in brez energije.

Vzemite si odmor

To je nekaj, kar počnejo redno vsi produktivni ljudje. Vzemite si odmor, da postanete bolj produktivni in energični. To potrjuje tudi študija, kjer so raziskovalci ugotovila, da kratek odmor vsako uro izboljša vašo pozornost in vam doda energijo, ki jo potrebujete za nadaljevanje.

Telovadite

Energijo morate porabiti, da jo znova pridobite. To se morda sliši nasprotujoče, toda resnično deluje. Če se držite določene vadbene rutine, boste utrujenost zmanjšali. Študija Univerze v Gruziji je pokazala, da redna vadba v resnici povečuje energetsko raven.

Prava prehrana

Da, nekatera živila so boljša od drugih pri polnjenju našega rezervoarja energije. Splošna zdrava prehrana lahko poveča našo energijo, določena živila pa dodajo še piko na i. V svojo prehrano vključite polnozrnate izdelke in zdrave nasičene maščobe. Z majhnimi, pogostimi obroki in omejevanjem sladkorja ter alkohola, lahko vzdržujete energijo skozi ves dan.

avocado-1844894_web

Vstanite

Imate pisarniško delo? Da se ponovno napolnite z energijo vstanite in se sprehodite. To vam bo pomagalo zvišati raven energije in pregnati anksioznost.

Na pol poln kozarec

Ne bodite pesimistični. Poskusite se naučiti optimizma in na pol prazen kozarec raje glejte kot na pol polnega. Študije kažejo, da ima lahko optimističen pogled veliko koristi na naše zdravje, vključno z zmanjšanjem krvnega tlaka, boljšim razpoloženjem in večjo energijsko raven.

Preživljajte čas zunaj

Samo zato, ker dnevi postajajo vse krajši še ne pomeni, da se morate naslednjih nekaj mesecev zapreti v stanovanje. Pojdite na sprehod. Uživanje v naravi namreč dvigne energijo, še posebej, če nam uspe med tem ujeti tudi kakšen sončni žarek.

Omejite kofein

Kofein v zmernih količinah nam lahko da dodatno energijo, toda prekomerna uporaba lahko otežuje spanec. Slab spanec in premalo spanca pa nato zopet vodi v pomanjkanje energije.

Znebite se slabih razvad

Ja, saj veste, kajenje, alkohol in druge slabe navade. Vse to nam jemlje energijo. S podobnim učinkom kot ga ima preobilica kofeina, nam lahko kratijo spanec tudi te slabe razvade, zato se jih čim prej znebimo in obenem poskrbimo tudi za svoje zdravje.

wine-541922_web

(Visited 241 times, 1 visits today)