Stanovanje v mansardi: izkoristimo predvsem visoke strope

18. januarja, 2020
Samo Kranjec

Opremljanje mansarde je odvisno zlasti od oblike in višine stropov. Kjer je višina kolenčnega zidu premajhna, da bi stali vzravnano, lahko naredimo frčado ali vgradimo strešno okno, s čimer prostor povišamo. Ob visokih stropih, ki so odprti do slemena, lahko prostor uredimo v dveh nivojih.

Načrt in osvetlitev

Ureditve majhnega stanovanja v mansardi se po besedah arhitektke Tine Okoren iz arhitekturnega studia TO arhitektura lotimo premišljeno. Najprej naredimo načrt, ki ga prilagodimo obliki in višini stropov v mansardi. Višine se spreminjajo in velikokrat je višina kolenčnega zidu premajhna, zato tam ne moremo stati vzravnano. Za boljši izkoristek prostora lahko naredimo frčado ali vgradimo strešno okno in s tem v tem delu povišamo prostor. Posebno pozornost pa moramo posvetiti tudi osvetlitvi prostora z naravno svetlobo.

Dodatna etaža

Kjer so stropi v mansardi zelo visoki in odprti do slemena, lahko uredimo prostor v dveh nivojih, ki sta med seboj povezana s stopnicami ali lestvijo (otroška soba, igralnica). Dodatna etaža je lahko urejena kot zaprt prostor (spalnica, pisarna), oziroma izdelana kot galerija s pogledom na spodnji nivo. Tako pridobimo dodatno kvadraturo in bolj razgiban prostor.

Kako izkoristiti nizek kolenčni zid?

Kadar višina kolenčnega zidu ne omogoča, da stojimo vzravnano:

  • vzdolž zidu umestimo sedežno garnituro, vgradno omaro z globokimi predali, vzglavje postelje, kopalno kad …
  • naredimo frčado, ali vgradimo strešno okno in v tem v delu povišamo prostor,
  • v delu mansarde uredimo teraso z ravno streho. S tem pridobimo velike steklene površine (balkonska vrata) in s tem več naravne svetlobe v stanovanje ter tudi zunanjo bivalno površino, ki je poleti nepogrešljiva.

 

(Visited 545 times, 1 visits today)