Razstava ‘Od hiše do mesta’ na Fakulteti za arhitekturo

29. maj, 2019
Dan Odprtih Vrat FA 2018 (Foto: Žiga Koritnik)

Na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani bodo 6. junija ob 18.00 otvorili že tradicionalno razstavo seminarskih del, ki bo letos potekala pod naslovom Od hiše do mesta.

Razstava, na kateri bo predstavljenih okoli 1000 študentskih del iz študijskega leta 2018/2019, bo na ogled vse do 21. junija. Med 10. in 14. junijem bodo od 10:00 do 13:00 ure potekali tudi vodeni ogledi za vrtce, osnovne in srednje šole. Z vsakoletno razstavo želi fakulteta javnosti približati vsebino in proces dela na fakulteti.

Prazne stavbe in zapuščeni objekti

Mladi bodoči arhitekti in urbanisti bodo z razstavo OD HIŠE DO MESTA med drugim iskali odgovore na številne aktualne problematike slovenskih in tujih mest in krajev ter predstavili svojo vizijo razvoja okolja ter slovenske družbe, kot jo vidijo v prihodnosti. Kot eno izmed aktualnih tem bodo naslovili tudi problematiko praznih stavb in na konkretnih primerih zapuščenih objektov v Sloveniji in tujini prikazali različne ideje njihovega oživljanja.

Kaj vse si bomo lahko pogledali?

Študenti izr. prof. mag. Tomaža Krušca bodo predstavili prenovo Gradnikove domačije v muzej poezije, videli bomo, kako si študenti pod mentorstvom izr. prof. Vase Perovića predstavljajo družbo prihodnosti v mestni panorami ter na kakšen način bi prazne stavbe oživili študenti prof. mag. Tadeja Glažarja in doc. Roka Žnidaršiča. Skupina študentov izr. prof. mag. Anje Planišček pa bo predstavila projekt izgradnje Izobraževalno – kariernega središča v Gambiji, kjer so zgradili “malo šolo” z učilnicami za predšolske otroke.

Priprave na razstavo (foto: Žiga Koritnik)

V mestu si ne želijo le luksuza

Ena skupina študentov bo predstavila svojo vizijo ljubljanskega mestnega središča – kaj oni pogrešajo v mestu. Izhajali so iz tega, da se v središču gradijo zgolj luksuzna stanovanja, ekskluzivne trgovine … ponudba tradicionalnih uslug, obrti, trgovin, gostinskih in kulturnih programov pa izginja, ali pa se seli na mestni rob. Mesto na ta način izgublja prijaznost, identiteto in avtentičnost. Zato so študenti oblikovali predlog za postavitev novega objekta s programom, ki ga pogrešajo v mestu.

Kampus socialnih veščin

Druga skupina študentov je oblikovala predlog kampusa socialnih veščin na lokaciji Livada v Ljubljani. Program kampusa naj bi segal od posebnih družbenih skupin do študentov. V sklopu kampusa so si zamislili objekte, kot so sirotišnica, center slepih, gluhih, otrok z Downovim sindromom, center odvajanja od drog, študentski domovi …

Regeneracije in oživitve: učni park v naravi – v mestu

Skupina študentov je razvijala različne scenarije regeneracije območja na sotočju Ljubljanice in Malega Grabna, ki bi meščanom ponudili pestro in z naravo povezano bivanje ter preživljanje prostega časa. Med drugim so si zamislili učni park z mestno različico “šole v naravi”, ribiško hišo ter centrom za terapijo z domačimi živalmi, hkrati pa so razmišljali o gradnji z materiali naravnega izvora.

Spet drugi so se ukvarjali s problemom praznih stavb in njihovim oživljanjem – predstavili bodo ideje, kako oživiti npr. Grubarjevo palačo v Ljubljani, Roško kasarno, podmostje Tromostovja, industrijski objekt hidroelektrarne Fužine …

Sodobna arhitektura na podeželju …

Predstavljeni bodo tudi predlogi razvoja občine Krško, kako prenoviti Gradnikovo domačijo v Brdih, kako ponovno oživiti določena mestna območja Maribora, kako umeščati sodobne arhitekturne intervencije v ruralno okolje na primeru Mokronoga, vizija razvoja Bleda …

To je le nekaj od okoli 1000 raznovrstnih razstavljenih del, ki so plod trdega dela študentov v študijskem letu 2018/19 in izražajo znanje, širino in ustvarjalnost mladih arhitektov.

 

 

(Visited 10 times, 1 visits today)