Presenetljive koristi sobnih rastlin na fizično in psihično zdravje

2. april, 2019

Zunaj že vse zeleni, poganja in cveti. Kaj pa doma? Ne glede na to, da smo spomladi in poleti več zunaj kot v mrzli polovici leta, še vedno veliko časa preživimo znotraj. To pa je zaskrbljujoče, kadar živimo v nezdravi stavbi.

Namreč, posledice onesnaževanja občutimo tudi notri – kažejo se v obliki glavobolov, bolečin v grlu in drugih zdravstvenih težav. Zakaj pride do tega? Raziskave so pokazale, da kemikalije iz talnih oblog, računalnikov, pohištva in opreme doma ali pisarne tvorijo organske spojine, ki negativno vplivajo na naše zdravje.

plant-2754303_640

Sobne rastline proti notranjemu onesnaževanju

Raziskava NASA je pokazala, da se proti tem spojinam uspešno borijo prav sobne rastline, ki jih odstranjujejo iz zraka.  Druga korist za zdravje, ki jo prinašajo sobne rastline, je, da lahko pomagajo zniževati krvni tlak.

shutterstock_320408021

Zanimivo je, da sobne rastline ne vplivajo le na naše fizično zdravje, temveč imajo tudi kup pozitivnih psiholoških učinkov. Skrb za rože, zalivanje, obrezovanje itd. je namreč dobrodošla terapija.

Kako izbrati primerne sobne rastline?

Lončnice izberemo predvsem glede na to, koliko bodo imele svetlobe.

cactus-2556004_640

Nekatere namreč najbolje uspevajo na direktni sončni svetlobi, druge potrebujejo delno senco, so pa tudi take, ki naravne svetlobe ne potrebujejo. Ne glede na to, kakšno pozicijo jim lahko ponudimo – dobro nam bodo dele.

 

 

Vir: GreenMatters

(Visited 11 times, 1 visits today)