Pločevinasta kritina je varna kritina v primeru toče, viharja in potresa

6. marca, 2019
Foto: Bonmark

 

Jeklena pločevinasta kritina v obliki strešnika ima zaradi svojih lastnosti številne prednosti v primeru vremenskih ujm in potresov. Pločevinasta kritina s posipom je podobne oblike in izgleda kot klasične kritine, le da je zaradi jekla bolj odporna na razne obremenitve in ker je lahka ne obremenjuje ostrešja in celotne zgradbe.

Malo v šali malo zares lahko rečemo: tako kot je človek prešel iz kamene dobe v železno dobo podoben prehod se dogaja pri strešni kritini. Tradicionalne kritine so bile do nedavna izdelane iz lokalnih materialov z dokaj preprosto tehnologijo. Šele tehnološki napredek pri izdelavi jeklenih pločevinastih kritin je omogočil dvig uporabe teh kritin. Res so se pločevinaste kritine uporabljale tudi v preteklosti, ampak niso bile optimalne. Če so bile iz bakra ali drugih mehkih kovin so bile res trajne, ampak pogosto predrage. Če pa so bile jeklene pa so kmalu zarjavele. Danes obstaja vrhunska tehnologija za izdelavo na primer cink-aluminizirane jeklene pločevine, ki je po eni strani zaradi edinstvenih mehanskih lastnosti jekla močna in zaradi protikorozijske zaščite tudi trajna.

Kritina iz jeklene pločevine v primeru toče ne poči. Poleg tega je jeklo neporozen material, kar pomeni, da v primerjavi z drugimi materiali ne vpija vode. Porozni materiali pri dnevno nočnih temperaturnih nihanjih vsak večer vpijejo nekaj vode in ko pozimi čez noč temperature padejo pod ničlo, pride do zamrzovanja vode v materialu – to je tudi razlog da takšne kritine nimajo zelo dolge življenjske dobe.

Glede na to, da so potresi pri nas relativno redko, si glede potresne varnosti običajno ne belimo glave. Dejstvo je, da so zidovi zgradbe s težko kritino veliko bolj podvrženi poškodbam, kot pa pri lahki pločevinasti kritini.

Kritina Tilcor, original z Nove Zelandije

Pločevinasta kritina Tilcor ima glede na rezultate inštituta BBA 10 let daljšo  pričakovano življenjsko dobo od drugih znamk tovrstne kritine. Inštitut BBA Certs je v Evropi vodilni certifikacijski organ za pločevinaste kritine s kamenim posipom.

Tilcor kritina je varna proti toči in vetru ter ima dolgo pričakovano življenjsko dobo

Kritina Tilcor je narejena iz novozelandske jeklene pločevine Zincalume®, ki je protikorozijsko zaščitena s potapljanjem v vročo aluminij-cink zlitino. Vrhunska kakovost te pločevine izvira iz dejstva, da je jeklo  pridobljeno iz najčistejše železove rude. Takšno jeklo ima v primerjavi z recikliranim jeklom daljšo življenjsko dobo. Slabost recikliranega jekla je visoka vsebnost odpadnega železa, ki vsebuje razne primesi, le te pa povzročajo mikrorazpoke. Reciklirano jeklo zato sčasoma postane korozijsko manj obstojno. To pa je tudi glavni razlog, da ostale pločevinaste kritine po testiranjih BBA nimajo takšne pričakovane življenjske dobe kot Tilcor.

Nova Zelandija je država z odličnimi naravnimi viri železa. Kritina Tilcor je tudi prijazna do okolja, saj večji del transporta od nahajališča rude do dostave kritine v Sloveniji poteka z ladjo. Tovrsten prevoz ima v primerjavi z železniškim oziroma s cestnim od 5- do 12-krat nižji CO2 odtis.

Na račun omenjenih prednosti je kritina Tilcor zelo konkurenčna. Podjetje Bonmark, uradni distributer za Slovenijo in Avstrijo, ima skupaj z novozelandskim proizvajalcem Ross Roof Group v načrtu v naslednjih letih doseči najmanj 30% tržni delež med tovrstnimi kritinami.

Vir: https://www.bonmark.si/plocevinasta-kritina/


bonmark logoZastopstvo in prodaja:

BONMARK d.o.o., 0590 15 901
info@bonmark.si  www.bonmark.si

(Visited 160 times, 1 visits today)