Kako se lotiti prenove kopalnice, da bo maksimalno funkcionalna?

23. oktobra, 2019
Vesna Bizjak

Prostor, kjer začnemo in končamo svoj dan, kjer opravljamo nujne potrebe in skrbimo za higieno, mora biti maksimalno funkcionalen. A ne le to. Kopalnica se je skozi čas razvila presežek osnovnega namena – v prostor razvajanja, sprostitve … Kako se lotiti opremljanja?

»Pohištvo naj bo izdelano iz kakovostnih materialov in narejeno po meri, da je prostor optimalno izkoriščen in prilagojen uporabniku. Osnovne potrebščine, ki jih potrebujemo vsako jutro in zvečer, morajo biti na dosegu roke. Če je prostor dovolj velik, namestimo v kopalnico dva umivalnika, spodaj omarico s predali, na steno omarico z ogledalom in svetilom, večjo omaro (brisače, kopalni plašči …) in koš za umazano perilo,« osnovne napotke o opremljanju kopalnice naniza arhitektka Tina Okoren iz arhitekturnega studia TO arhitektura.

Bo namenjena tudi razvajanju?

Kot še svetuje, je, preden se lotimo izrisa načrtov, nujen premislek o tem, koliko prostora bomo v svojem domu namenili razvajanju. »Glede na to, kaj v kopalnici želimo in kako jo uporabljamo, je odvisna velikost in oblika prostora, ki ga bomo namenili kopalnici. Najprej potrebujemo premišljen načrt kopalnice in izbrane elemente (sanitarna keramika, armature, kadi, svetila …), ki jim prilagodimo vse vodovodne in elektroinštalacije v prostoru in ne obratno, kot se pogosto dogaja,« Okornova poudarja vrstni red.

modern luxurious bathroom in house on a beach

Keramika ali kaj drugega?

Proizvajalci stenske in talne keramike sledijo trendom, zato je po besedah sogovornice premišljeno izbrana keramika lahko hkrati funkcionalna in estetska.

Modern master bath with large glass shower

Navede pa tudi nekaj drugih možnosti namesto klasične keramike:

 • v trendu je keramika velikih formatov (160 x 320 cm). Prednost: preprosto čiščenje, minimalne fuge;
 • namesto keramike na vseh stenah kopalnice jo položimo le tam, kjer je res potrebna – pri prhi in kopalni kadi, drugje stene pobarvamo s pralno barvo, ki jo lahko čistimo;
 • po tleh (tudi namesto tuš-kadi) in stenah kopalnice se izvede dekorativni beton, ki je možen v več barvnih odtenkih (microtopping). Prednost: preprosto čiščenje, vodoodporna površina brez fug;
 • po stenah kopalnice lahko položimo vodoodporne tapete.

Večna dilema: kopalna kad ali kabina za prhanje?

»Tu so mnenja zelo deljena. Ko imamo v stanovanju dve kopalnici, predlagam, da umestite v eno kopalno kad in drugo kabino za prhanje, saj potem lahko, glede na počutje in čas, ki ga imamo na voljo, izbiramo eno ali drugo,« rešuje dilemo arhitekta in navede prednosti in slabosti obeh.

Kopalna kad:

 • wellness sproščanje v domači kopalnici
 • otroci obožujejo kopanje
 • večnamenska (lahko se kopamo, ali prhamo, v njej čistimo večje kose, ročno peremo perilo)
 • potrebujemo večji prostor, saj zavzame več prostora v kopalnici
 • večja poraba vode

Tuš-kad: 

 • ‘walk-in’ odprte kabine za prhanje (brez vodil – samo kaljeno steklo, tuš-kad v nivoju tal kopalnice)
 • majhna kopalnica: dober izkoristek prostora
 • manjša poraba vode
 • težje kopanje manjšega otroka
 • težje ročno pranje perila

Svež zrak in svetloba

Kopalnico moramo zaradi vlage prezračevati; na kakšen način pa je odvisno od lege prostora v objektu (okno, zračnik, rekuperacija). »Idealno je okno z visokim parapetom, pri katerem podnevi ne potrebujemo senčil ali motnega stekla. Da bo prostor dovolj svetel, se velikost okna prilagodi površini kopalnice.

V kopalnicah brez oken pa je zelo pomembna skrbno načrtovana umetna razsvetljava bistvenega pomena, saj je to edina osvetlitev v prostoru. Prednost takšne kopalnice je, da zagotavlja popolno zasebnost, saj ste skriti pred pogledi sosedov. Svetlobo lahko pridobimo tudi posredno iz sosednjega prostora (npr. hodnika ali spalnice, ki imata okna), tako da v steno naredimo odprtino in vgradimo motno kaljeno steklo,« navaja arhitektka.

Za več udobja …

Poleg osnovnih elementov in dekoracije prostora, je po besedah arhitekte za več udobja zelo pomembna osvetlitev kopalnice: »Poleg splošne osvetlitve potrebujemo indirektno osvetlitev npr. stropa ali stene. Led trakove lahko vgradimo v pohištvene elemente ali niše v zidu.«

Priljubljeni in vedno pogostejši je domači center dobrega počutja (wellness); zanj seveda potrebujemo večji prostor – za ležalnike, savno in masažne kadi. Prednost domačega wellnessa je, da si ga lahko prilagodimo po želji, omogoča večjo intimnost in za sprostitev potrebujemo manj časa.

Majhna kopalnica – velika težava?

Ko je kopalnica majhna, Tina Okoren svetuje:

 • namesto kopalne kadi vgradimo tuš-kad;
 • prestavimo pralni stroj v sosednji prostor, oz. kupimo manjšega;
 • nad parapetno steno pri stranišču (vgradni kotliček) umestimo ozko omarico z ogledalom, ki vizualno poveča prostor;
 • nad umivalnik umestimo ozko omarico z ogledalom;
 • pod umivalnik namestimo omarico s predali.

 

Članek je bil objavljen v reviji Lupa, oktober 2018. 

 

 

 

 

(Visited 54 times, 1 visits today)