Bi sedeli na stolu izdelanem iz oceanskih mrež?

19. februarja, 2019
Foto: Bjørnar Øvrebø Snøhetta

Smaragdno zelen stol, z vzorcem marmorja, modernističnimi linijami in plastičnim telesom je videti razkošno. Bi pričakovali, da ta stol stane samo 100 $? Ali da je narejen iz recikliranih oceanskih mrež?

To je stol S-1500, ki ga je razvilo podjetje za arhitekturo in oblikovanje Snøhetta za proizvajalca pohištva Nordic Comfort Products (NCP). Razvoj stola je bilo mogoče zaslediti že pred dvema letoma, ko je podjetje Snøhetta na Norveškem odprlo majhen laboratorij za eksperimentiranje z reciklirano plastiko kot gradbeni material. Arhitekt Snøhetta Stian Ekkernes Rossi je želel ponovno preučiti zavrženo plastiko kot nekaj bolj dragocenega in ne razpoložljivega – da bi razumeli njene prednosti in slabosti.

Odpadki enega človeka so zaklad za nekoga drugega

Namesto da bi uvozili plastiko iz Kitajske, kar je družba prej počela, je NCP ugotovil, da bi lahko od podjetij, ki se nahajajo v oddaljenosti do12 milj, pridobivali uporabno plastiko.

»Eden od naših ciljev je bil, da naredimo projekt, ki bo navdihnil in pokazal industriji, da lahko dejansko naredimo uporabne izdelke iz tistega, kar velja za odpadke,« pravi Rossi.

Foto: Bjørnar Øvrebø Snøhetta
Foto: Bjørnar Øvrebø Snøhetta

Barve in vzorci posledica prepleta barvnih mrež

Mreže imajo zelene, rumene in temno modre odtenke, ki se lepo ujemajo. »Ne uporabljamo nobene barve,« pravi Rossi. »Ne želimo dodati nobene barve. Uporabiti moramo vse, kar dobimo iz ribiške mreže. Vzorec marmorja je bil razvit v laboratoriju Snøhette z uporabo specifičnega zaporedja za dovajanje plastičnih peletov v kalup. Vzorec nikoli ni videti popolnoma enako, kar pomeni, da je stol serijsko proizveden, vendar izdelan po meri.

Vse več podjetji uporablja oceansko plastiko

Snøhetta ni edino podjetje, ki si prizadeva za preoblikovanje oceanske plastike v izdelke. Podjetja za pohištvo, kot sta Yardbird in Vepa, ponujajo izbrane predmete iz oceanske plastike. Ikea je leta 2018 napovedala načrte, da bo svoj vodovodni sistem zgradila iz oceanske plastike. Adidas je oceanske odpadke spremenil v zmogljivo obutev.

 

Vir: Fast Company

(Visited 68 times, 1 visits today)