5 namigov za slavnostno okrašeno jedilnico

29. decembra, 2019

Smo tik pred silvetrovanjem in če boste najdaljšo noč v letu preživeli doma – z obiski ali brez – si lahko pričarate praznično vzdušje z nekaj super namigi arhitektke Tine Okoren iz arhitekturnega studia TO arhitektura.

Prazničen dom lahko dosežemo že z malo dodatki, celo božičnega drevesca ne potrebujemo – namesto tega lahko npr. namestimo grenlande ali venčke z okraski in lučkami. Slavnostno pogrnemo mizo ter okrasimo vse prostore v stanovanju, tudi vhod, a ne pretiravamo z dekoracijo. Dom pa naj tudi zadiši po praznikih …

1. Minimalistično okrašen dom

Za »manj je več« učinek se, kot svetuje arhitektka, držimo enostavnih oblik in nevtralnih barv. Namesto pravega postavimo npr. minimalistično leseno božično drevo, krasijo pa naj ga le lučke in nekaj belih okraskov, npr. snežink. Dodatno dom okrsimo s šopki iz suhih vej, dodamo dekoracijo s čajnimi svečkami in okraski, narejenimi iz lesa in vej z zelenimi listi in iglicami. Za minimalizem darila zavijemo v enobarven papir in ovijemo z laneno vrvjo.

2. Da bo dom tudi dišal …

Za praznično aromo poskrbimo z okraski s cimetovi palčkami, uporabimo lahko tudi okrašene dišeče pomaranče s klinčki in smrekove veje. Za močnejši vonj je na voljo široka izbira dišečih sveč ( npr. z vonjem sveže pečenih piškotov, vanilje, pomaranče,…) ter eteričnih olj (cipresa, cimet, pomaranča. .. ). Ali pa spečemo božične piškote in »ubijemo dve muhi na en mah«.

3. Svečana jedilnica

Jedilnico ali jedilni kot lahko z dekoracijo spremenimo v svečan prostor za goste. »Prilagodimo osvetlitev prostora s svečami in ambientalno osvetlitvijo, slavnostno pogrnemo mizo in organiziramo več različnih con za druženje (izkoristimo tudi teraso oz. balkon) za različne skupine, druženje sede ali stoje,« svetuje Tina Okoren.

4. Preureditev prostora za več gostov

Z nekaj preprostimi rešitvami lahko domači prostor prilagodimo tako, da se bo v njem dobro počutilo tudi več gostov, kot svetuje sogovornica: »Povečamo raztegljivo jedilno mizo ali/in osnovni mizi dodamo mizo, ki je po višini in širini enaka osnovni (miza s terase, izposojena, zložljiva), obe pogrnemo s prtom, da dobimo enoten videz ali pa osnovno mizo prekrijemo z večjo ploščo, tako da jo pritrdimo na osnovno.«

Jedilno mizo postavimo na sredino prostora, ostalo opremo in pohištvo pa umaknemo ob stene ali odstranimo iz prostora: »Iz prostora odstranimo pohištvo, ki je lahko prestavljivo in ga ne potrebujemo, ustvarimo več kotičkov za druženje (sede ali stoje), izkoristimo tudi teraso oz. balkon, kjer poskrbimo za odeje in prijetno osvetlitev, prostor s hrano in pijačo pa naj bo umaknjen ob stene in ločen, da se dogajanje, pa tudi gosti razporedijo po prostoru,« razlaga arhitektka.

5. Praznična miza

»Pri oblikovanju slavnostno pogrnjene mize, je pomembno kdo so naši gostje in kakšno vzdušje si želimo,« uvodoma svetuje arhitektka in doda, da praznično mizo prilagodimo jedilniku. »Z različnimi materiali dosežemo različno vzdušje,« še pravi in svetuje uporabo prta, pogrinjkov in prtičkov iz blaga. Prav tako svečanosti dodajo podkrožniki in praznični porcelan, izbran pribor in kozarci. »Klasičnim krožnikom npr. dodamo podkrožnike v zlati, srebrni ali rdeči barvi,« svetuje in namigne še, da lahko za vsakega gosta pripravimo tudi simbolično manjše darilce.

 

 

 

 

(Visited 228 times, 1 visits today)