Znanstveniki naredili tkivo srca iz špinačnega lista

8. april, 2017
Foto: Worcester Polytechnic Institute

Špinača je zdrava. A od zdaj je tu še nov pogled na to, kako lahko zelenjava pripomore k zdravju srca: nova študija je pokazala, da lahko špinačne liste uporabimo kot podlago za delujoče celice človeškega srca.

Foto: Worcester Polytechnic Institute
Foto: Worcester Polytechnic Institute

Obetavno za srčne bolnike

V številnih poskusih so znanstveniki uspeli, da so se na špinačnem listu, po tem, ko so s posebno raztopino odstranili rastlinske celice, razvile celice človeškega srca, ki bijejo. Koncept nakazuje, da bi lahko z več plastmi listov ustvarili  zdravo srčno mišico, ki bi jo lahko nekega dne uporabili kot pomoč pacientom s srčnim infarktom.

“Čaka nas še veliko dela, a do zdaj so raziskave zelo obetavne,” je povedal Glenn Gaudette, raziskovalec in profesor biomedinskega inženiringa na inštitutu Worcester Polytehchic Institute v zvezni državi Massachusetts, kjer so razvili ‘špinačno srce’.

Žilni sistem in celulozna struktura lista

Raziskovalci menijo, da bi lahko skozi žile na špinačnem listu v razvijajoče tkive s tekočino dovajali tudi kri in kisik. Vodja raziskave, študent Joshua Gershlak, je ob tem povedal: “Ko sem gledal list špinače, me je steblo spomnilo na aorto, in sem pomislil – zakaj ne bi dovajali tekočine prav skozi steblo?”

Špinačni list je odlična osnova, kajti, ko s posebno raztopino ‘odplaknejo’ rastlinske celice, list ohrani celulozno strukturo, ki omogoča rast celic srčnega tkiva. “Celuloza je biokompatibilna in se že uporablja v regenerativni medicini, kot na primer pri celjenju ran,” so še povedali raziskovalci.

Druga zelenjava za druga tkiva

Raziskava odpira še številne druge možnosti iskanja zelenjave, primerne za razvoj drugih človeških tkiv. Rastlinske celice so na tak način denimo že uspeli odstraniti iz peteršilja, arašidovih korenin in pelina.

 

Vir: National Geographic, LiveScience

(Visited 4 times, 1 visits today)