Zlata lisica na Pohorju

31. januarja, 2019
Foto: arhiv organizatorjev prireditve Zlata Lisica

Zlata lisica je eno od največjih športnih tekmovanj v Sloveniji, ki je na sporedu vsako leto že 55 let in je eno najstarejših tekmovanj v alpskem smučanju na svetu.

Prvo tekmovanje, pohorski pokal za Zlato lisico, je bilo 29. februarja in 1. marca 1964. »Na progi pod hotelom Bellevue sta bila na sporedu dva slaloma. Obakrat je zmagala olimpijska zmagovalka, Francozinja Marielle Goitschel,« obudijo spomine organizatorji. Za svetovni pokal je Zlata lisica prvič štela leta 1970. Je klasična tekma ženskega svetovnega pokala in tudi članica združenja ‘Club 5’, v katerem so le najbolj ugledni in najstarejši organizatorji tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Eno od najbolj prepoznavnih smučarskih tekem na svetu si vsako leto v živo ogleda veliko število gledalcev (lani je bilo v dveh dneh skupno 20 tisoč gledalcev, največ pa 40 tisoč, nazadnje 2013), v neposrednem televizijskem prenosu pa milijoni gledalcev po vsem svetu. Hkrati je Zlata lisica tesno povezana z razvojem slovenskega alpskega smučanja in velikimi mednarodnimi uspehi slovenskih alpskih smučark.

Največji slovenski uspehi na Zlati lisici

  • Tina Maze je zmagala v veleslalomu leta 2005 in 2009 ter v slalomu leta 2013.
  • Mateja Svet je leta 1988 leta zmagala v slalomu in veleslalomu; zmago v veleslalomu je ponovila še leta 1990.
  • Urška Hrovat je leta 1994 leta zmagala v slalomu.
  • Nataša Bokal je leta 1991 zmagala v slalomu.

55. Zlata lisica bo 1. in 2. februarja 2019

Markus Mayr, direktor za tehnične discipline svetovnega pokala za ženske, je prejšnji teden osebno pregledal tekmovalno progo in bil zelo zadovoljen s količino in kakovostjo snega ter z opravljenim delom organizatorjev, ki so tako dobili zeleno luč za sklepne priprave.

David Kastelic, predsednik organizacijskega odbora 55. Zlate lisice, je ob tem povedal: ”Zelo smo veseli dobre novice, da bo tekma v Mariboru. V organizacijskem smislu imamo vse pod kontrolo in vemo, kaj vse moramo še postoriti do 1. februarja. Vsi se bomo maksimalno potrudili, tudi zaradi naše Ilke, ki se je odločila, da bo nastopila v veleslalomu, kljub bližnjemu svetovnemu prvenstvu na Švedskem, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. To bo pika na i vrhunski tekmi, zato pozivam vse, da pridete spodbujat Ilko Štuhec in vse naše smučarke.”

Mitja Dragšič, vodja tekmovanja, pa je dodal: ”Hvala Markusu Mayru, za zeleno luč in za vse nasvete ter načrt zadnjih priprav. Pokazali smo, da se znamo dogovorit in ekipno povezat, zato sem prepričan, da nas čaka vrhunska Zlata lisica.”

Vir: zlatalisica.si

(Visited 124 times, 1 visits today)