Zjutraj v morju, opoldne na krožniku

3. junija, 2016

Pedoče, prepoznavne po svojem okusnem
mesu, imajo v naši prehrani že tradicionalno vrednost. Akcija, kjer so se
povezali Turistično združenje, Občina Izola, turistična, gostinska in
prehrambna podjetja, tokrat poteka med 3. in 13. junijem. Izbrani izolski
gostinski lokali po enotni ceni in na različne načine ponujajo pripravljene
okusne pedoče.


Črno modra školjka klapavica ali pedoči

Morske školjke,
ki jih poznamo pod imenom klapavice ali v slovenskem primorju kot pidoči ali
pedoči, v Dalmaciji pa jim pravijo dagnje, imajo v naši prehrani že
tradicionalno vrednost. Školjka, bogata z lahko prebavljivimi beljakovinami in
omega 3 nasičenimi maščobnimi kislinami, spada med verjetno najbolj poznane
školjke, ki jih zaradi izjemno okusnega mesa danes tudi gojimo.

V naravi
klapavice živijo v večjih skupinah na kamnih in skalah. Užitno školjčno meso
obdajata temnomodro obarvani neužitni lupini. Iz lupin na eni strani štrli šop
neužitnih vlaken – bisusne niti, ki jih nestrokovno imenujemo tudi brada ali
rep, s katerimi je školjka pritrjena na podlago. Spada med filtratorje, ki s
precejanjem vode iz nje črpajo hrano – plankton. Ob oseki zapre svoje lupine,
zadrži vodo in se s tem obvaruje pred izsušitvijo. Tako lahko ostane živa tudi
več dni. Značilnost klapavic je tudi drobnejša obrast – rakci, vitičnjaki, črvi
cevkarji, ki pa niso škodljivi.

Dnevi domačih pedočev v Izoli

Akcija ‘Zjutraj v
morju, opoldne na krožniku’ tokrat poteka med 3. in 13. junijem. Izbrani
izolski gostinski lokali, po enotni ceni šest evrov, ponujajo
pedoče na buzaro in druge specialitete, narejene iz te vrste školjk.


 »Okusi pedočev, ki jih gojijo tudi slovenski
školjkarji, postajajo vse bolj priljubljeni, prodaja in zanimanje za jedi,
pripravljene iz te vrste školjk, pa iz leta v leto spodbudno narašča«, so
povedali na izolskem turističnem združenju.


Velikost klapavic
za pripravo v gostinstvu se začne pri petih centimetrih, seveda pa so, na
pravilen način pripravljene, tudi drobnejše školjke uporabne in zelo dobre.
Uporabljajo se za pripravo na tržaški način (buzara), juhe, solate ali rižote;
večje školjke pa za pečenje, cvrtje ali pripravo na žaru.

(Visited 140 times, 1 visits today)