Ženske v središču trajnostnega razvoja

4. junija, 2018

Danes se v Bruslju začenjajo 12. evropski razvojni dnevi. Dvodnevni dogodek Evropske komisije, ki letos poteka pod geslom ‘ženske v središču trajnostnega razvoja’, bo osredotočen na tri glavne teme: zagotavljanje telesne in duševne nedotakljivosti deklet in žensk, spodbujanje ekonomskih in socialnih pravic in opolnomočenja deklet in žensk ter krepitev glasu in udejstvovanja deklet in žensk.

Predsednik Komisije Jean-Claude Juncker je pred odprtjem povedal, da trajnostni razvoj ni možen, če je polovica prebivalstva zapostavljena. Potrebujemo enako udejstvovanje in vodstvo žensk na vseh področjih življenja v Evropi in po svetu.

Nagrada Lorenza Natalija

Evropska komisija bo podelila medijsko nagrado Lorenza Natalija 2018 za izjemne prispevke novinarjem za poročanje trajnostnem razvoju s posebnim poudarkom na odpravljanju nasilja nad ženskami. Komisija bo danes tudi odobrila novo podporo EU za Burkina Faso, v sredo pa bo podpisala nov sveženj pomoči za Liberijo. Dogajanje bo spremljal bogat kulturni program z mednarodnimi izvajalci, na številnih stojnicah pa bodo mednarodni partnerji predstavljali svoje projekte o glavnih tematskih področjih letošnjih evropskih razvojnih dnevov.

Mednarodna razvojna skupnost se je prvič zbrala na evropskih razvojnih dnevih leta 2006 z namenom poiskati rešitve za nadaljnje odpravljanje revščine po svetu. Od takrat je na razvojnih dnevih sodelovalo 100 svetovnih voditeljev, 7 Nobelovih nagrajencev, 4.500 organizacij in 42.000 udeležencev iz 154 držav.

 

Vir: Evropska komisija

(Visited 13 times, 1 visits today)