Železniški muzej: zbirko parnih lokomotiv bo obiskal Božiček

12. december, 2016

<![CDATA[V Železniškem muzeju 17. decembra pripravljajo predpraznično druženje. Muzej bo obiskal bo Božiček, poskrbljeno pa bo tudi za topel napitek in sladek prigrizek.
"Otroci se bodo lahko peljali na vrtni parni lokomotivi, sprevodnik bo tokrat sam Božiček. Vstop in vsa ostala ponudba bo brezplačna, zato vse lepo vabimo, da se nam pridružijo med 10. in 15. uro,” Slovenske železnice vabijo na prazničen dogodek v Železniški muzej.

Železniški muzej za obisk zanimiv kadarkoli

Foto: SŽ
Foto: SŽ

Železniški muzej je začel nastajati v šestdesetih letih in se je v nekdanji kurilnici na Parmovi 35 v Ljubljani postopoma razvil v manjši, a izoblikovan in celovit muzej.
Foto: SŽ
Foto: SŽ

V osrednjem objektu, rotundi, je na ogled del zbirke parnih lokomotiv in drugih muzejskih vozil. "Tu je mogoče v prvem prostoru podoživeti ozračje prometnega urada manjše železniške postaje iz zadnjih let avstro-ogrske monarhije, ki je opremljen z vsemi potrebščinami za izvajanje prometa in prodajo vozovnic,” nam povedo na Slovenskih železnicah.
V drugem prostoru je devet tipov tirnih polj iz različnih obdobij in železniških uprav. Mala tirna vozila, drezine, ki stojijo na njih, so nekoč služila nadzornikom proge in vzdrževalcem. O nekdanjem težavnem vzdrževanju pričajo ročna orodja in pripomočki.
Razvoj železniškega omrežja na Slovenskem je predstavljen s sedmimi zemljevidi iz različnih časovnih obdobij, ob katerih kot priče iz preteklosti stojijo stari železniški mejniki.

Telegrafi, uniforme ter umetnost, posvečena železnici

Eden od muzejskih prostorov je namenjen temeljnim napravam za prenos sporočil, kot so telegrafi, telefoni in teleprinterji, pa tudi aparatom višje ravni, namreč kratkovalovnim in UKV radijskim postajam, napravam za registriranje telefonskih pogovorov, postajnemu ozvočenju, pa tudi sistemu železniških ur.
Poseben prostor je namenjen železniški uniformi, "častnemu oblačilu”, kakor se je oblikovala skozi čas. Tu so zbrani tudi nekateri delovni pripomočki železničarja, med katerimi so še posebej simpatične železniške ročne svetilke.
S področja signalnovarnostnih naprav je na ogled reprezentativna zbirka elektromehanskih in elektrodinamičnih bločnih naprav in drugih aparatov – tako izdelkov iz najstarejše kot tudi iz polpretekle dobe.
Majhna likovna galerija seznanja obiskovalce z umetnostjo, posvečeno železnici.

Foto: SŽ
Foto: SŽ


Muzej je odprt od torka do nedelje, med 10. in 16.uro.
 
 ]]>
(Visited 7 times, 1 visits today)