Zelena prestolnica Evrope 2018

26. januar, 2018
Foto: jetsettingfools.com

Mesto Nijmegen na Nizozemskem je v soboto uradno postalo zelena prestolnica Evrope 2018.

Nijmegen je zavezan ambicioznim energetskim ciljem in uporabi krožnega gospodarstva, spodbuja uporabo koles in zeleni promet, vzpostavil pa je tudi dobro poplavno zaščito. S številnimi dogodki in kampanjami bo širil in spodbujal najboljše prakse kot primer zglednega trajnostnega razvoja v mestu. Nijmingen kot prvo nizozemsko mesto v tej vlogi naziv prevzema od nemškega Essna.

Nagrada za zeleno prestolnico Evrope je priznanje mestom za njihove dosežke pri spodbujanju trajnostnega razvoja in izboljšanju mestnega okolja.  Leta 2016 je bila zelena prestolnica Evrope Ljubljana.

Zanimivosti mesta Nijemgen

Nijmegen je najstarejše nizozemsko mesto, polno veličastnih zgodovinskih stavb in stoletij starih trgov. Tu poteka tudi najstarejša ulica s trgovinami, Lange Hazelstraat.

V mestu je zanimiv afriški muzej, ki ponuja eksotično izkušnjo odkrivanja tradicionalne in moderne afriške umetnosti ter afriških navad. Ker je muzej odprt – na prostem – lahko tu doživimo npr. vas iz Malija, kmetijo iz Gane, koče iz Benina, velikokrat organizirajo tudi glasbene, plesne in gledališke prireditve.

Vrtovi Appletern so največji nizozemski park vrtnarskih idej – z več kot 200 različnimi vzorčnimi vrtovi so prostor, kamor pridemo po najnovejše vrtnarske trende in razvoj. Vsako leto tu poteka tudi vrtni festival. Poleg tega, da tu lahko dobimo številne koristne nasvete, se lahko udeležimo številnih delavnic in tematskih vikendov, je tu tudi poseben prostor za otroke, s številnimi hiškami na drevesih, šratkovo potko in labirintom iz žive meje. Tu lahko tudi prenočimo.

Malden koruzni labirint je odprt od aprila do septembra, ponuja pa zanimivo izkušnjo potepanja med koruznimi nasadi, ‘plavanja’ v koruznih storžih in metanja vreč koruze. Ko pridemo skozi labirint otroke čaka še dirkališče, majehn živalski vrt z ovcami, zajci in kokošmi ter ogromen peskovnik.

 

Vir: holland.com

 

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)