Zatekanje nog – si lahko pomagamo sami?

22. avgusta, 2013

V vročih dneh zatečene noge, najpogosteje gležnji, niso razlog za strah. Gre za zadrževanje vode, ki je največkrat posledica daljšega sedenja ali stanja.

 

Za uravnavanje ravnovesja tekočine v telesu skrbijo cirkulacija, limfni sistem in ledvice, in vsak od sistemov lahko zaradi nepravilnega delovanja prispeva k zadrževanju vode, svoje pa doda še gravitacija, zaradi katere se tekočina nabira prav v nogah.

 

V tem primeru si lahko pomagamo sami, tako da se v času sedenja čim večkrat sprehodimo, morda podložimo noge s pručko, krožimo z gležnji, skratka poskrbimo za boljšo cirkulacijo. Otekline izginejo, ko se uležemo in noge podložimo tako, da so višje od položaja srca. Blagodejno deluje hladna kopel ali prha. Prav tako pri odvajanju vode iz telesa pomaga določena hrana, na primer zelena in peteršilj, ter pitje vode. Piti moramo v manjših količinah in postopoma. Če popijemo veliko tekočine naenkrat, bomo stanje lahko še poslabšali.

 

Včasih pa je lahko zatekanje nog znak resnejših zdravstvenih zapletov, bolezni srca in ožilja. V primeru, da zatečene noge spremljajo bolečine v prsih, oteženo dihanje, omotice ali zmedenost, moramo takoj k zdravniku.

Prav tako ne smemo odlašati z obiskom zdravnika, če je oteklina posledica poškodbe.

 

vir: www.mayoclinic.com

(Visited 11 times, 1 visits today)