Zanimivosti o vinu

26. oktobra, 2016

<![CDATA[Česa o vinu niste vedeli:

  • Najstarejša buteljka vina je iz leta 325 n. št. in je bila najdena v Nemčiji v enem izmed rimskih sarkofagov. Razstavljena je v zgodovinskem muzeju v mestu Speyer.
  • Vino je najbolje postreči v kozarcu, ki ima rahlo ukrivljen rob, saj tako pomaga zadržati čim več arome v kozarcu.
  • Niso vsa vina primerna za staranje, saj imajo le nekatere izbrane polnitve ustrezen potencial.
  • Iz ene tone grozdja pridelamo okoli 720 buteljk vina.
  • Najstarejša ilustracija pitja vina je stara 5000 let; pojavila se je na sumerski freski.
  • Novo posajena vinska trta potrebuje približno štiri do pet let, preden je primerna za prvo trgatev.
  • V starem Rimu je bilo ženskam prepovedano pitje vina; najstrožja kazen je bila celo smrt.
  • ‘Deci rdečega’ ima na mišice in srce celo podoben učinek kot ena ura telovadbe.
  • Če popijete vino na tešče preide alkohol v kri v 15 – 30 minutah, če pa ga popijete po obroku se ta čas prenosa podaljša na 3 ure.
  • Tri največje države proizvajalke vina pa so Italija, Francija in Španijavino

Najboljša so francoska
Glede na številne podatke je regija, kjer proizvajajo najbolj kakovostno vino, Bordeaux v Franciji. Vinogradi se tam razprostirajo na 115.000 hektarjih, regija pa proizvede do 960 milijonov steklenic vina na leto – od namiznih do najdražjih; nekatera celo stanejo po deset tisoč dolarjev.

 
 
NAMIG: Kdaj oz. ob katerih jedeh piti belo in rdeče vino?
Sommelierji, kulinarični strokovnjaki in poznavalci vin poudarjajo, da je pomembno, kdaj in kako piti vina. Čeprav je univerzalno pravilo, da naj pijemo vino, ki nam pri določeni jedi diši, obstajajo – za boljšo simfonijo okusov – priporočila, kdaj piti rdeče, in kdaj piti belo vino.
»Za spajanje s hrano so najprimernejša suha vina. Bela suha vina postavimo ob bok belemu mesu in ribam, rdeča vina pa uživamo s suhomesnatimi izdelki in z rdečim mesom. Sveža bela vina se lepo spajajo z lažjimi, sezonsko obarvanimi jedmi (testenine ali riž z različnimi zelenjavnimi omakami), bogatejša bela vina pa bodo lepo poudarila jedi s kremastimi omakami, gobami,« svetuje Petra Marušič, strokovna sodelavka za turizem, TIC Brda, ki še dodaja, da naj ob kozarcu vina vedno popijemo še kozarec vode. »S tem bomo zmanjšali možnost alkoholiziranosti ter preprečili dehidracijo in njene posledice. Voda naj bo za žejo, vino pa za užitek.« Kot aperitiv Katja Godeša iz podjetja Jeruzalem Ormož svetuje penine. »Nujno pa mora biti penina dovolj ohlajena – 6 do 8 stopinj Celzija.«

 
Kristina Žnidar]]>

(Visited 384 times, 1 visits today)