Zaključek svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju

5. marec, 2017
Foto: Smučarska zveza Slovenije

V finskem Lahtiju se je zaključilo 52. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Pripravili smo pregled vseh uvrstitev Slovencev.
 

Smučarski skoki

Na srednji napravi slovenskim skakalcem ni šlo vse po načrtih, saj se je v finale uvrstil le Peter Prevc, ki je tekmo končal na 11. mestu. Izven trideseterice so ostali Jernej Damjan z 32. mestom, Domen Prevc je bil 34., Cene Prevc pa 43.
 
Na veliki skakalnici je Peter Prevc po prvi seriji zasedal 7. mesto, v finalni seriji pa je s slabšim skokom izgubil dve mesti in končal kot 9. V finalu je nastopal še Jernej Damjan, ki je končal na 21. mestu. Brez finala sta ostala Jurij Tepeš na 34. in Anže Lanišek na 36. mestu.
 
V ekipni tekmi so Slovenijo zastopali Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Jernej Damjan in Peter Prevc, ki so zasedli skupno 5. mesto. Slovenskim orlom ni šlo vse po načrtih, saj je Tepeš pri prvem skoku padel za črto, vendar so sodniki skok vseeno ocenili kot padec.
 
V ženski konkurenci je Ema Klinec na svetovnem prvenstvu nastopila prvič in zasedla 5. mesto, kar je izenačitev druge najboljše slovenske uvrstitve. Medaljo ji je odnesel slabši doskok v prvi seriji. Nika Križnar je končala na 13. mestu, Maja Vtič je bila 17., Špela Rogelj pa 22. V tekmi mešanih ekip so Slovenijo zastopali Nika Križnar, Anže Lanišek, Ema Klinec in Peter Prevc, osvojili pa so 4. mesto.
 

Najboljša slovenska uvrstitev je bilo 4. mesto na tekmi mešanih ekip v smučarskih skokih, Ema Klinec je v smučarskih skokih zasedla 5. mesto, prav tako so 5. mesto v ekipni tekmi smučarskih skokov osvojili slovenski orli.

Tek na smučeh

Katja Višnar je v kvalifikacijah šprinta v prosti tehniki postavila tretji čas, boljšo uvrstitev pa ji je v četrtfinalu preprečila zlomljena palica. Na koncu je bila 5. v skupini. Do četrtfinala so se sicer prebile vse štiri Slovenke: Alenka Čebašek je bila na koncu 18., Anamarija Lampič 20., Katja Višnar mesto za njo, Vesna Fabjan pa 26. V moški konkurenci se v izločilne boje ni prebil noben izmed treh Slovencev – Miha Šimenc je končal na 35. mestu, Janez Lampič na 37. in Miha Dolar na 62. mestu.
 
V teku na smučeh na deset kilometrov v klasičnem koraku so Slovenijo zastopale štiri tekačice. Anamarija Lampič je osvojila 34. mesto, Katja Višnar je bila 46., Vesna Fabjan 59., Alenka Čebašek pa je zaradi slabega počutja odstopila.
 
V ekipnem tekaškem šprintu, ki ga prirejajo od leta 2005, sta Miha Šimenc in Janez Lampič izpadla v polfinalu in na koncu zasedla 13. mesto. V ženski konkurenci sta Anamarija Lampič in Katja Višnar zasedli 8. mesto.
V ženski tekaški ekipni preizkušnji so Slovenijo zastopale Anamarija Lampič, Katja Višnar, Lea Einfalt in Alenka Čebašek. Lampičeva je predala kot 11, Višnarjeva kot 13., Einfaltova kot 15., Čebaškova pa je pridobila dve mesti in Slovenkam prinesla končno 11. mesto.
 

Nordijska kombinacija

Na tekmi sta nastopila dva slovenska kombinatorca: Vid Vrhovnik in Marjan Jelenko. Vrhovnik je kombinacijo končal na 47. mestu, Jelenko, ki je bil po skakalnem delu na 24. mestu, tekaškega dela žal ni končal.
 
V ekipni šprinterski tekmi nordijskih kombinatorcev so se tekmovalci pomerili v dveh skokih na veliki skakalnici in tekom – dvakrat po 7,5 km. Po seriji skokov sta bila Vid Vrhovnik in Marjan Jelenko na 7. mestu, na koncu pa sta pristala na 11. mestu.
 
V skiatlonu, kjer so tekmovalke morale preteči 7,5 km v klasični in 7,5 km v prosti tehniki, je slovenske barve zastopala le Alenka Čebašek, ki je bila med 39. in 49. uvrščenimi.
 
Vir: Smučarska zveza Slovenije

(Visited 5 times, 1 visits today)