Zakaj je število 40 pomembno pri veliki noči?

14. aprila, 2017

Velika noč, vuzam, Easter, pasha – praznovanje velike noči ima različna poimenovanja, pomen pa ostaja isti – slovo od zime, pričakovanje pomladi, čas za družino. Poleg vsega praznik bogatijo številni običaji, praznična miza in skoraj že pozabljene igre.

V tem času prav tako v ospredje prihaja tudi 40-dnevni post. Ste se kdaj vprašali, zakaj ravno število 40?

Število 40 kot popolnost

easter-697751_960_720

Predpriprava na velikonočni praznični čas je tudi 40-dnevni post, ko se ljudje vzdržijo (določene) hrane in pijače. Pogosto se poraja vprašanja, od kod številka 40. Kot nam pove etnolog Damjan J. Ovsec, je število 40 povezano z analogijami.

»Toliko dni naj bi npr. trajal vesoljni potop, Mojzesovo bivanje na gori, 40 mesecev je pridigal Jezus, bil je 40 dni v puščavi in se 40 dni postil, se 40 dni pred vnebohodom prikazal svojim učencem itn. To število ima pomembno vlogo tudi v razporeditvi krščanskega cerkvenega leta: 40 dni traja obdobje med Martinovim in božičem, med božičem in svečnico, med pustom in veliko nočjo ter med veliko nočjo in vnebohodom. V Bibliji 40 ni le število čakanja, pričakovanja, priprave in preizkušnje ali kazni, ampak pomeni tudi popolnost.«

 

K. Ž.

(Visited 45 times, 1 visits today)